Mircea Diaconu, venit la BEC să-și ridice mandatul: Un loc în Parlamentul European nu e o reușită, o reușită e că în 1977 am luat premiul Uniunii Scriitorilor

Publicat: 30 05. 2014, 14:15

El a făcut aceste declarații întrebat dacă faptul că a câștigat un mandat de deputat în PE cu votul a peste 7% din cetățeni reprezintă cea mai mare reușită a vieții sale. Acesta a precizat că vineri o carte a sa, reeditată, va fi lansată la Târgul de Carte de la Romexpo și că pentru această carte a luat premiul Uniunii Scriitorilor în 1977, fapt pentru care este foarte mândru.

„Păi demnitate mai mare ca asta ce să fie? Tocmai v-am spus o altă reușită a vieții mele și care e mult peste lucruri de tipul ăsta (alegerea în PE – n.r.) și mai și rămâne în istorie”, a spus Mircea Diaconu.

FOTO: Octav Ganea/Mediafax

El a susținut că în urma alegerilor europarlamentare nu a câștigat decât povară și responsabilitate. „Asta nu e o fericire. Nu e o reușită. Niște oameni m-au mandatat. Ca un fel de împingere, adică te obligă, îți pun în cârcă niște poveri”.

Pe de altă parte, actorul a apreciat că funcția de deputat în PE oferă foarte puține instrumente de a-i mulțumi pe oamenii care l-au votat.

Întrebat dacă a regretat vreodată faptul că „a făcut pasul în politică”, acesta a răspuns: „nu poți să regreți nimic”: „Unde e soartă, nu poți regreta, nu te poți întoarce și nu poți negocia, așa a vrut soarta”.

Referitor la absența sa de la ceremonia de joi de înmânare a certificatelor constatoare a alegerii în PE, acesta a explicat că a fost la un spectacol la Timișoara, unde a fost un public minunat, care l-a aplaudat.

Diaconu a menționat că au fost mai mulți noi europarlamentari care nu au putut veni și că în cazul lui absența nu a fost cauzată de o contestare a mandatului său de către ANI.

Întrebat dacă știe că ANI a făcut sau va face un astfel de demers, Diaconu a răspuns: „ANI nu discută cu mine. Nici instituțional. Adresați-vă lor dacă aveți o problemă. Parcă era o contestație pe aici, că de asta nu am venit: e caraghios am fost vreo cinci care nu au venit, nu au putut veni. Numai eu sunt problema”.