Muhuleț, vicepreședinte AEP: În 2009 nu puteam să verificăm votul multiplu. Nu erau resurse financiare

Publicat: 22 05. 2017, 13:22
Actualizat: 26 03. 2019, 05:58

„Nu au existat disfuncționalități la alegerile din 2009, pe cale informatică, nu cred că INS a făcut vreo notă către Biroul Electoral Central să fi existat vreun incident. Nici la birourile județene nu au existat incidente. Nu am avut niciodată incidente informatice pe centralizarea datelor. Atunci nu a existat însă tehnic posibilitatea de a verifica dacă a fost vot multiplu. Nu erau resurse financiare. Acum se poate preveni acest fenomen, la vremea respectivă puteam doar să constatăm ulterior”, a declarat, luni, Marian Muhuleț în comisia parlamentară constituită pentru verificarea alegerilor din 2009.

Chestionat cu privire la modul în care s-a votat la ambasada de la Paris, acolo unde votul ar fi fost dat la câteva secunde, Muhuleț a precizat că „e imposibil să votezi la câteva secunde”.

„Timpul minim e undeva la un minut, în condițiile în care intri și se fac toate formalitățile. Ambasada României de la Paris, secția nu s-a închis la 21.00. Nu știu la ce oră, dar cu siguranță nu la 21.00”, a mai spus Muhuleț.

În comisia privind alegerile din 2009, a fost audiat, luni, și jurnalistul Dan Andronic. Marți ar urma să fie audiați Mircea Geoană (candidat la prezidențiale la acea vreme), Dan Șova (senator PSD) și Viorel Hrebenciuc (coordonatorul de campanie al PSD în 2009), iar miercuri Vasile Blaga (ministru de Interne la acea vreme), Marian Tutilescu, Mihai Capră (secretari de stat), generalul Marcel Opriș (director STS la alegerile prezidențiale din 2009), conform programului anunțat, săptămâna trecută, de președintele comisiei, Mihai Fifor.

Așa cum arată proiectul de hotărâre pentru înființarea comisiei de anchetă, adoptat de plenul reunit, parlamentarii și-au arogat o serie de competențe pentru a lămuri o serie de aspecte care țin de alte instituții. Mai exact, potrivit unor amendamente ale aleșilor PSD, comisia ar trebui să verifice legalitatea unor reglementări privind organizarea alegerilor, să determine implicarea unor instituții și persoane în procesul electoral, să verifice legalitatea atribuirii contractului pentru softul pentru alegeri și chiar să facă o expertiză în cazul secțiilor de votare din străinătate. Mai mult, ei vor să oblige pe oricine va fi citat să se prezinte la comisie, în caz contrar putându-se alege cu dosar penal. Liberalii acuză PSD că „și-a făcut o procuratură paralelă în Parlament”.

Comisia de anchetă a fost decisă de PSD ca urmare a dezvăluirilor lui Dan Andronic potrivit cărora, în seara celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, din 2009, acesta a mers la locuința lui Gabriel Oprea, în calitate de consultant politic, unde se aflau, printre alții, George Maior, șef al SRI la momentul respectiv, Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI, și Laura Codruța Kovesi, la momentul acela procuror general al României.