Nicolae Ciucă a felicitat-o pe Giorgia Meloni, noul premier de extremă dreapta al Italiei

Publicat: 22 10. 2022, 14:58
Actualizat: 22 10. 2022, 15:08
Nicolae Ciucă a felicitat-o pe Giorgia Meloni, noul premier de extremă dreapta al Italiei

Nicolae Ciucă este pregătit să colaboreze cu noul premier de extremă dreapta al Italiei. Giorgia Meloni a depus jurământul sâmbătă și a fost imediat felicitată de omologul ei de la București.

Într-un mesaj postat pe Twitter, Ciucă și-a exprimat speranța şi încrederea într-o „cooperare” cu Executivul de la Roma.

Nicolae Ciucă: „Felicitări Giorgia Meloni!”

„Felicitări Giorgia Meloni cu ocazia numirii ca prim-ministru al Italiei! Sunt încrezător că putem continua să lucrăm împreună în cadrul Parteneriatului Strategic Consolidat România – Italia, pentru a ne spori schimburile economice, cooperarea sectorială şi contactele interpesonale!”, a scris Ciucă pe Twitter.

Cabinetul Meloni formează guvernul cel mai de dreapta şi cel mai eurosceptic al Italiei din 1946 încoace. Noul Executiv a depus jurământul sâmbătă dimineaţă la Palatul Quirinal. Ceremonia a avut loc într-o clădire istorică pentru Roma – Palatul Quirinal este fosta reşedinţă a papilor şi a regilor Italiei înainte de a deveni sediul preşedintelui Republicii. La ceremonia de sâmbătă a asistat și şeful statului, Sergio Mattarella.

Meloni a devenit, astfel, prima femeie prim-ministru din istoria Italiei. Ea a câștigat alegerile din luna septembrie, în cadrul unei coaliții ce a inclus Forza Italia, partid condus de ex-premierul Silvio Berlusconi, și Liga lui Matteo Salvini. „Jur să fiu credincioasă republicii”, a spus Meloni, în vârstă de 45 de ani.

Guvernul său înlocuiește o administrație de uniune națională condusă de fostul preşedinte al Băncii Centrale Europene, Mario Draghi.

La scurt timp după ce a preluat puterea, Giorgia Meloni şi-a exprimat speranţa că „Spania va trece şi ea la dreapta”. Noul premier de la Roma a făcut această remarcă la adresa liderului partidului de extremă dreapta spaniol Vox, Santiago Abascal, printr-un mesaj postat pe Twitter. Abascal a fost unul dintre primii care a felicitat-o luni Giorgia Meloni. Potrivit lui Santiago Abascal, Meloni „a arătat calea spre o Europă mândră şi liberă a naţiunilor suverane”. În același timp, Jose Manuel Albares, ministrul spaniol socialist de Externe, a declarat că „populismele sfârşesc întotdeauna printr-o catastrofă”. Ulterior, Meloni i-a mulţumit lui Abascal pentru prietenia sa: „Ştii cât a trebuit să muncim pentru a ajunge la acest rezultat. Acum suntem deja la lucru pentru a înfrunta problemele italienilor, într-un mod concret tipic conservatorilor”.