Nicolăescu: O lege nouă a sănătății înseamnă vreo doi-trei ani, interesul e să facem schimbări rapide în câteva luni

Publicat: 16 01. 2013, 13:58
Actualizat: 06 07. 2016, 23:00

Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a declarat că efectele unei noi legi se pot vedea peste doi-trei ani, iar ministerul dorește să își atingă obiectivele în câteva luni de zile.

„Obiectul legii trebuie să fie o schimbare rapidă acolo unde este nevoie introducerea de măsuri suplimentare sau de modificare a celor care există. O lege nouă înseamnă vreo doi-trei ani, vrem să ne atingem obiectivele peste doi-trei ani este o variantă, vrem să le atingem în câteva luni de zile este o altă variantă. Interesul este să facem schimbări rapide și să facem schimbări care să provoace schimbări cât mai urgent cu putință”, a spus ministrul.

Nicolăescu a precizat că legea se referă la asigurări sociale de solidaritate și nu la „opțiuni private și conturi personale de asigurări”.

„Asigurările sociale de sănătate sunt obligatorii. Cine dorește să-și exprime opțiuni poate să facă asigurări private, legea de astăzi permite oricui să-și facă asigurări private. Cetățenii în proporție de 90% sunt săraci și trăiesc din asigurări sociale de sănătate, aceasta este problema României, pe aceasta trebuie să o rezolvăm”, a adăugat ministrul Nicolăescu.

Potrivit acestuia, contribuțiile de sănătate sunt „obligatorii, un fel de impozit obligatoriu”.

„Dacă se spunea că asigurarea este facultativă, atunci erau bani privați și făceați ce doreați dumneavoastră. Când se spune că asigurarea este socială de sănătate, dacă este așa banii sunt publici, Ministerul Sănătății are obligația să facă aceste politici publice din fonduri, de ce vă agitați și încercați să găsiți alte lucruri. Sunt mulți în spate care încearcă să facă campanii că își pierd privilegiile”, a declarat ministrul.

Nicolăescu a spus că Ministerul Sănătății și Guvernul are obligația să facă aceste politici publice din fonduri publice.

„Sunt mulți în spate care încearcă să facă campanii că își pierd privilegiile. Cine vrea să facă afacere privată să o facă pe banii lui nu pe banii statului. Când vrei să faci o afacere privată câștigi ești bun afacerist, pierzi ești prost afacerist”, a spus ministrul.