NOUA HARTĂ A ROMÂNIEI. Războiul celor două liste: cum se bat căpitanii de județ USL pentru alegerea celor OPT CAPITALE REGIONALE

NOUA HARTĂ A ROMÂNIEI. Războiul celor două liste: cum se bat căpitanii de județ USL pentru alegerea celor OPT CAPITALE REGIONALE
Publicat: 07/02/2013, 18:56
Actualizat: 29/07/2014, 18:47

USL și-a făcut planul ca până la sfârșitul acestui an noua structură administrativă a României să fie gata. Deocamdată coaliția de guvernământ nu are însă un proiect de lege asumat. Creierul din spatele regionalizării țării este vicepremierul Liviu Dragnea, care este și ministru al Administrației și Dezvoltării Regionale. Fost șef al Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România, Dragnea lucrează la acest proiect de mai bine de cinci ani.

Deși în USL există dezbateri privind numărul regiunilor, vicepremierul a declarat că optează ca numărul acestora să rămână opt, pentru a nu deschide o „cutie a Pandorei”, care ar bloca procesul regionalizării.

Astfel, România va avea 8 regiuni, cele trasate încă din 1997, dar care în prezent nu au personalitate juridică și nu sunt unități administrativ-teritoriale. Cele opt regiuni vor fi: București-Ilfov, Centru, Nord-Est, Nord-Vest, Vest, Sud-Vest, Sud și Sud-Est – care vor avea competențe exclusive sau partajate cu cele ale statului, un buget multianual și un președinte, în fruntea unui consiliu regional, potrivit proiectului Legii privind regiunile, aflată în discuția USL.

CITEȘTE AICI CE SPUN BARONII USL DESPRE PROIECTUL REGIONALIZĂRII – EXCLUSIV GÂNDUL

Până ca proiectul regionalizării să devină realitate, este obligatorie adoptarea noii Constituții. „Dacă nu avem în Constituție că România este împărțită în regiuni, nu putem vorbi de regionalizare. Acum va apărea în Constituție că România este împărțită din punct de vedere administrativ- teritorial în județe și regiuni”, a declarat pentru gândul președintele CJ Vrancea, Marian Oprișan.

Cartoful fierbinte – cum să fie stabilită capitala de regiune

Una din marile probleme ale procesului de regionalizare îl reprezintă stabilirea capitalelor regionale, deoarece orgoliile președinților de Consilii Județene sunt foarte mari, fiecare dorind ca viitoarea capitală să se află în județul său. Premierul Victor Ponta a propus ca soluție de compromis, pentru prima fază a procesului de regionalizare, să nu existe o singură capitală, ci să existe un centru politic, unul economic, un altul cultural.

În interiorul USL există deja o dispută acerbă pentru stabilirea viitoarelor capitale de regiune. Dezbaterea centrală se poartă în jurul cărui principiu să fie aplicat: capitalele să fie în județele cele mai dezvoltate sau în cele mai puțin dezvoltate.

Prima variantă este puternic susținută de președintele interimar al Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România, Nicușor Constantinescu. Potrivit acestuia cele opt capitale regionale ar trebui să fie: București, Ploiești, Constanța, Iași, Brașov, Cluj, Timișoara, Craiova.

„În legătură cu capitalele regiunilor, ele vor fi în județele cele mai dezvoltate din punct de vedere economic, un principiu foarte sănătos care există în Uniunea Europeană și în toată lumea că acolo când un car cu boi sau o mașină care urcă un deal sau o pantă, roțile din față, roțile cele mai puternice tractează întreaga mașină”, a declarat pentru gândul Nicușor Constantinescu.

El se declară convins că Liviu Dragnea, dar și colegii săi din UNCJR vor sprijini acest principiu. Șeful CJ Constanța susține că este o aberația ca viitoarele capitale regionale să fie în județele mai puțin dezvoltate și să existe capitale precum Călărași sau Brăila.

„Este exclus să vedem capitale de regiune la Brăila, Călărași, sunt niște aberații, nu pot funcționa. Nu se poate așa ceva, au fost stabilite politic când s-au constituit regiunile de dezvoltare în 1997 și au rămas așa de la sine”, a adăugat președintele UNCJR, adăugând că problema urmează să fie tranșată în luna această în interiorul acestui for.

Întrebat de ce nu aplică modelul din SUA, unde orașe mai mici sunt capitale, Constantinescu susține că nu ne putem compara cu SUA.

„Din păcate pentru noi nu suntem SUA și nu avem dezvoltarea SUA de la 1700 până astăzi. Dacă comparăm zona care este capitala unui stat o să vedeți că diferențele între ele sunt locuitorii, nu de infrastructură și de dezvoltare. Comparăm cai cu capre și nu este corect să comparăm așa, pentru că nu este corect să comparăm Botoșaniul, Vasluiul cu județul Iași. Noi avem grave discrepanțe între judede din păcate, SUA nu au avut asemenea discrepanțe, de aceea și-au permis să facă în unele state capitala în localități cu mai puțin locuitori, dar nu dezvoltarea infrastructurii aferente”, a precizat Constantinescu.

Ideea promovării reședințelor de județ ale municipiilor mai puțin dezvoltate economic drept capitală a regiunii este puternic susținută de președintele CJ Vrancea, Marian Oprișan.

Varianta capitalelor din județele mai puțin dezvoltate

Potrivit unui document din USL, citat de MEDIAFAX, reședințele regiunilor vor fi la București, Alba Iulia, Piatra Neamț, Cluj Napoca, Brăila, Timișoara, Craiova, Călărași.

Regiunea București-Ilfov va fi compusă municipiul București și județul Ilfov, cu reședința în municipiul București. Regiunea Centru va cuprinde județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu, cu reședința în municipiul Alba Iulia. Regiunea Nord Est va fi compusă din județele Bacău, Botoșani, Neamț, Iași, Suceava și Vaslui, cu reședința în municipiul Piatra Neamț. Din Regiunea Nord-Vest vor face parte județele Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj, iar reședința va fi municipiul Cluj-Napoca. Regiunea Vest va fi compusă din județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș, iar reședința va fi în municipiul Timișoara. Din Regiunea Sud-Vest vor face parte județele Dolj, Olt, Vâlcea, Mehedinți și Gorj, cu reședința în municipiul Craiova.

Din Regiunea Sud vor face parte județele Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova și Teleorman, iar reședința va fi în municipiul Călărași. Regiunea Sud-Est cuprinde județele Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea și Vrancea, iar reședința va fi în municipiul Brăila.

Vicepremierul Liviu Dragnea a contestat autenticitatea documentului, precizând că nu își asumă variantele care circulă prin diverse surse. El a criticat apariția documentului, precizând ironic că este făcut de „un funcționăraș de la un Consiliu Județean din Banat”.

Ce sunt regiunile

Regiunile sunt unități administrativ-teritoriale în care se exercită autonomia regională și în care se organizează și funcționează autorități ale administrației publice regionale.

Astfel, între Guvern și Consiliile Județene se va interpune o nouă unitate administrativă. „Se introduce al treilea nivel de guvernare în România – guvernarea regională”, a explicat pentru gândul președintele CJ Prahova, Mircea Cosma.

„Între Guvern, Consilii Județene și Primării intervine un model intermediar, regional, pe modelul UE, care reprezintă actualele regiuni. Va avea personalitate juridică, un președinte al fiecărei regiuni și un Consiliu Regional cu competențe regionale”, a declarat Nicușor Constantinescu.

Legile naționale se aplică în toate regiunile.

Consiliul Regional și Președintele regiunii, mandat de 4 ani

Proiectul stabilește și funcționarea Consiliului regional, care „se alege pentru un mandat de 4 ani”. Fiecare regiune va fi condusă, începând cu 2016, de un președinte ales prin vot direct de cetățeni. Consiliul regional urmează să fie ales tot de cetățeni.

Dacă procesul de regionalizare se va încheia în acest an, președintele regiunii va fi ales până în 2016 de consilierii județeni și locali. Din 2016, când sunt programate viitoarele alegeri locale, președintele Regiunii, va fi ales însă prin vot direct de cetățeni. Până la alegerea directă a președintelui Regiunii, actualii șefi de Consilii Județene vor îndeplini funcția de vicepreședinți ai Regiunilor.

„Președintele Regiunii nu va fi șeful președinților de Consilii Județene, nu vor fi raporturi de subordonare, pentru că regiunea are niște atribuții, iar județele alte atribuții”, a precizat Marian Oprișan.

Fiiecare regiune își stabilește un buget multianual, care trebuie aprobat și actualizat în fiecare an, și care este elaborat având în vedere planificarea regională. Bugetele regiunilor vor fi alcătuite din bugetele locale, fondurile europene și de coeziune. De asemenea, în proiect se arată că pe lângă fiecare consiliu regional se înființează, organizează și funcționează un Consiliu Consultativ Economic și Social, organism cu rol consultativ.

În fiecare regiune funcționează câte o agenție pentru dezvoltare regională, organism neguvernamental, nonprofit, de utilitate publică, cu personalitate juridică, care funcționează în domeniul dezvoltării regionale.

ŞOCANT! Miliardarul român care le-a INTERZIS angajaţilor să se vaccineze: ”Vreţi să nu mai faceţi...
Tragedie la Pro TV! Sissoko a fost găsit mort în casă. Avea Covid
FOTO. Iuliana Luciu, spectaculoasă în costum de baie! A depășit-o pe Nicoleta în frumusețe
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Cine este femeia misterioasă filmată insistent în timpul meciului câștigat de Simona Halep la Moscova....
Localitatea cu cel mai scurt nume din România. Are doar două litere, pentru ce este...
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Mașină second hand în rate, fără avans: Cât este rata lunară pentru un SUV Volvo...
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Țara în care toți angajații primesc o săptămână de concediu plătit pentru a limita răspândirea...
Tragedie la Pro TV! Sissoko a fost găsit mort în casă. Avea Covid
O scrisoare de AMOR a excentricei regine Maria Antoaneta a DEZĂLUIT ceva INCREDIBIL după aproape...
S-a aflat care este cel mai bun ulei pentru prăjit cartofii! Surpriza e cu adevărat...
Cine sunt, de fapt, românii care s-au îmbogățit după creșterea prețului la energie și gaze
Tarifele RCA au CRESCUT în medie cu 70%
Regina Elisabeta a II-a, jignită? Premiul refuzat: „Găsiți un destinatar mai vrednic”
Anunțul ȘOC al momentului: Ce măsuri dure vor fi luate. LOCKDOWN TOTAL?
Este cutremur total în PNL! Informația șoc despre Rareș Bogdan. S-a aflat acum (SURSE)
ȚEAPA anului în ROMÂNIA! Vă USUCĂ DE BANI. Mare grijă când primiți mesajul
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021