Noua propunere de buget UE nu aduce un „progres suficient”, apreciază David Cameron

Publicat: 23 11. 2012, 13:47
Actualizat: 28 09. 2018, 20:16

Premierul britanic David Cameron a apreciat că noua propunere de buget pentru perioada 2014-2020 prezentată joi seara de către președintele UE Herman Van Rompuy nu aduce un „progres suficient”, vineri, în a doua zi a summitului european, la Bruxelles, relatează AFP.

„Eu cred că nu există un progres suficient în acest stadiu”, a declarat Cameron la sosirea sa, către ora locală 10.00 (11.00, ora României), la summit, care urmează să fie reluat la ora locală 12.00 (13.00, ora României).

„Nu este momentul de mici cârpeli. Nu este vorba despre deplasarea unor bani de la un capitol bugetar la altul. Avem nevoie să tăiem cheltuielile pe care nu ni le putem permite. Este ceea ce se întâmplă la noi și este ceea ce trebuie să se întâmple și aici”, a declarat el.

Cameron este supus unei presiuni intense în țara sa pentru a păstra rambursările britanice.

„Marja de manevră a lui Cameron este atât de redusă, încât este probabil să nu se ajungă la un acord”, a apreciat, în noaptea de joi spre vineri Martin Schulz, președintele Parlamentului European (PE).

Președintele francez François Hollande și președintele Consiliului italian de Miniștri Mario Monti, care au sosit, vineri, cu puțin timp înaintea lui Cameron, nu au făcut declarații pentru presă, și nici premierul spaniol Mariano Rajoy, sosit un pic mai târziu, pe jos. Președintele austriac Werner Faymann s-a mulțumit, în schimb, să anunțe că nu vede „în continuare un acord între cei 27”.

Mai optimistă, președinta lituaniană Dalia Grybauskaite a apreciat că noua propunere a lui Van Rompuy merge „în direcția bună”. „Este o bază foarte bună pentru negocieri”, a apreciat ea.

În noul său proiect de compromis, Van Rompuy a menținut propunerea inițială de buget, de 972 de miliarde de euro, reprezentând 1,01% din PIB-ul european, propunând o nouă configurare a fondurilor, într-o încercare de a obține un acord.

Însă, în noaptea de joi spre vineri, cancelarul german Angela Merkel și președintele francez François Hollande și-au exprimat amândoi îndoiala față de posibilitatea ajungerii la un acord în cursul acestui summit.