„Nu candidați la președinția Republicii Moldova?” Ce a răspuns azi Traian Băsescu la această întrebare

Publicat: 03 08. 2013, 16:54
Actualizat: 31 07. 2014, 09:22

După ce președintele Traian Băsescu a anunțat că va cere cetățenie moldovenească, șeful statului începe o „campanie de cucerire” a electoratului de peste Prut. Aflat la Sulina, în mijlocul tinerilor moldoveni aflați în tabăra ARC, Băsescu le-a făcut o serie de promisiuni, printre care și suplimentarea numărului de burse pentru tinerii din Republica Moldova și posibilitatea ca ei să participe la olimpiadele din România. Tototdată, Traian Băsescu a vorbit și despre reducerea taxelor consulare pentru cetățenii moldoveni.

Invitat de un grup de tineri să candideze la președinția Republicii Moldova, șeful statului s-a limitat doar la citarea din Constituție. „Pentru a putea candida în Republica Moldova, trebuie să ai cetățenie și să fi locuit 10 ani pe teritoriul acestui stat”, a spus el. Totuși, el nu a mai oferit același „nu” răspicat pe care l-a dat în timpul vizitei recente de la Chișinău, când primarul capitalei moldovene, Dorin Chirtoacă, i-a propus să candideze în Republica Moldova.

De menționat că Eugen Tomac, președintele interimar al Partidului Mișcarea Populară, este deputatul pentru diaspora în colegiul care include Republica Moldova, el fiind ales pe listele ARD. Recent, Tomac a declarat că formațiunea va avea o filială și în Republica Moldova.

Taxele consulare, prea mari

Vorbind pe tema taxelor consulare, considerate prea ridicate din punctul de vedere al lui Băsescu, șeful statului a deschis o cutie a Pandorei, mai ales în condițiile în care, la începutul lunii iulie, Ministerul de Externe a anunțat că taxa de 500 de euro pentru o viză, în cazul moldovenilor, nu poate fi eliminată, fiind o prevedere a Uniunii Europene.

„Să ceri unui cetățean din Republica Moldova să arate 500 de euro pentru a primi viză este mult prea mult. Și va trebui să găsim o soluție: reducerea taxelor, pentru că nu din taxe consulare foarte ridicate pentru cetățenii Republicii Moldova se îmbogățește România. Este foarte adevărat, că mai este un palier, nu poți să aplici taxele consulare discriminatoriu, deci va trebui găsită o formulă universal valabilă, nu numai pentru Republica Moldova”, a declarat Băsescu.

Mai multe burse pentru tinerii moldoveni

Tot în atenția tineretului moldovean a fost și subiectul burselor acordate. Legat de acest aspect, Traian Băsescu a garantat faptul că Guvernul va suplimenta numărul de burse pentru moldoveni pentru următorul an școlar, de la 5.500 la 6.000.

O altă problemă pusă în atenția președintelui a fost și participarea elevilor moldoveni la olimpiadele din România, întrebarea aparținându-i uneia dintre tinerele din Republica Moldova, aflată în tabără ARC de la Sulina.

„Bună întrebare. Îți mărturisesc că nu sunt pregătit, dar convingerea mea este că se poate și te asigur că o să discut cu premierul și cu ministrul Educației să puteți participa la olimpiadele naționale din România (…) Deci cred că se va putea, nu ne-a venit ideea până acum, dar e o idee bună”, i-a răspuns șeful statului.

În acest context, Băsescu nu s-a sfiit să-i felicite pe bursierii moldoveni aflați la universitățile din România pentru performanțele obținute.

„Aș vrea să felicit pentru performanța în universități a studenților din Republica Moldova care pe unde sunt, termină șefi de promoție. E extraordinar, felicitări”, a mai spus el.

„Sângele apă nu se face”

Faptul că Băsescu își dorește și cetățenia moldovenească, în contextul în care șeful statului consideră că este important ca cetățenia română să fie valabilă pe ambele maluri ale Prutului, nu mai este o noutate. Pentru a-și  sublinia din nou atașamentul față de Republica Moldova, Băsescu a recunoscut că la Chișinu „se simte ca acasă”.

Băsescu le-a spus tinerilor din tabără că se bucură că au sentimentul că se află acasă atunci când vin în România, adăugând că și el are același sentiment de fiecare dată când merge la Chișinău și că pentru a descrie această realitate se potrivește dictonul „sângele apă nu se face”.

„Mă bucur că începeți să aveți sentimentul că sunteți acasă când veniți în România. Toți am trecut prin 50 de ani când ni s-a spus că este altfel, dar aici se potrivește foarte bine vorba românească că ‘sângele apă nu se face”. Nu ai cum să schimbi lucrurile”, a spus Băsescu.