Obiectivul Guvernului în cazul MCV. Birchall: „S-ar încheia astfel situația prin care România e evaluată în paralel prin mai multe instrumente”

Publicat: 25 01. 2017, 15:44
Actualizat: 25 01. 2017, 20:53

„Raportul de azi e unul bun, confirmând existența unui incontestabil parcurs pozitiv al evaluărilor sistemului judiciar român. Însă, elementul cheie al raportului constă în aceea că Comisia indică o perspectivă clară de finalizare a acestui mecanism prin intermediul consolidării accelerate a reformelor, formulând în acest sens 12 recomandări. Comisia Europeană menționează perspectiva unei evaluări anticipate în 2017 pentru finalul anului curent”, a afirmat Ana Birchall, miercuri, în cadrul unei declarații de presă la Palatul Victoria.

Birchall susține că Executivul va continua să lucreze cu Comisia Europeană „pentru a limita caracterul general al unora dintre recomandări care nu reflectă întocmai progresele României așa cum au fost certificate de rapoartele pozitive anterioare, cât și de prezentul raport” și că va pleda în continuarea „pentru ca raportarea să se facă pe baza obiectivelor inițiale ale MCV”.

„Obiectivul nostru e de a încheia MCV pentru a plasa România în rândul tuturor celorlalte state membre care sunt supuse unor instrumente orizontale de monitorizare. S-ar încheia astfel situația curentă prin care România e evaluată în paralel prin mai multe instrumente cu aceleași obiective”, a precizat ministrul delegat pentru Afaceri Europene.

Totodată, Birchall a transmis că Executivul apreciază faptul că pentru prima dată „se menționează explicit natura distinctă a MCV și necesitatea de a evita orice corelări cu deciziile din cadrul altor politici ale UE, cum ar fi aderarea la Schengen sau fondurile structurale”.

„Autoritățile române au subliniat în mod repetat acest lucru de-a lungul anilor. Salutăm mesajul explicit transmis de acest raport cu privire la distincția clară între MCV și aderarea la Schengen. Rregretăm că această decizie nu a venit mai devreme din partea CE. România reiterează nevoia unui dialog direct cu CE”, a adăugat Birchall. 

„Ministerul Justiției este liderul de filă în acest dosar, noi la MAE și prin portofoliul pe care îl coordonez, noi asigurăm coordonarea pe linia diplomatică pentru a atinge acest obiectiv important pentru România”, a încheiat Birchall.