OFICIAL. Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede modul de completare și depunere a declaraţiilor de avere

Publicat: 03 07. 2020, 21:11
Actualizat: 03 07. 2020, 21:13
Iohannis, despre răfuielile interlopilor: PSD a încercat să pună cizma pe gâtul Justiției / Foto- Hepta

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede că declaraţiile de avere şi de interese trebuie completate şi depuse în format electronic.

Potrivit legii, începând cu 1 ianuarie 2022, toate persoanele prevăzute la art.1 din Legea nr.176/2010 au obligaţia de a completa şi depune declaraţiile de avere şi de interese în format electronic, potrivit Agerpres.

Începând cu 1 ianuarie 2022, persoanele prevăzute la art.1 alin. (1), cu excepţia celor prevăzute la art. 1 alin. (1) pct. 39, au obligaţia de a completa şi depune declaraţiile de avere şi de interese în format electronic. Până la data de 31 decembrie 2021, persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) pct. 1-38 pot completa şi depune declaraţiile de avere şi de interese şi în format electronic, certificate cu semnătură electronică calificată, iar acestea se trimit Agenţiei Naţionale de Integritate prin mijloace electronice de transmitere la distanţă. Procedura de transmitere la distanţă a declaraţiilor de avere şi de interese, precum şi condiţiile în care aceasta se realizează se aprobă prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Integritate”, prevede legea promulgată de președintele Klaus Iohannis.

De asemenea, declaraţiile depuse în format electronic au acelaşi regim ca cele depuse în format hârtie, fiind transmise aceloraşi persoane şi entităţi, urmând ca acestea să deruleze procedurile prevăzute de lege.

Violența cibernetică, inclusă în categoria violenței domestice

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea prin care violenţa cibernetică va fi inclusă în categoria violenţei domestice, informează Administraţia Prezidenţială. Actul normativ modifică şi completează Legea 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice.

„În sensul prezentei legi, violenţa domestică înseamnă orice inacţiune sau acţiune intenţionată de violenţă fizică, sexuală, psihologică, economică, socială, spirituală sau cibernetică, care se produce în mediul familial sau domestic ori între soţi sau foşti soţi, precum şi între actuali sau foşti parteneri, indiferent dacă agresorul locuieşte sau a locuit împreună cu victima”, explică actul normativ promulgat de şeful statului, citat de news.ro.