Orban NU vede necesară UNIFICAREA OPOZIȚIEI: PSD s-a dus atât de tare în cap…

Publicat: 13 07. 2018, 06:11
Actualizat: 26 03. 2019, 00:50

Întrebat joi seară, într-o emisiune difuzată de postul Realitatea TV, dacă exclude o mare coaliție de tip Convenția Democrată, alături de USR, PMP și Cioloș, liderul PNL Ludovic Orban a răspuns:

„La ora actuală PSD s-a dus atât de tare în cap, încât NU CRED CĂ E NECESARĂ acum o astfel de coaliție,” afirmă Orban. „PNL nu s-a dus la 12%, iar Ponta nu s-a dus la 8%. Suntem în dialog, cooperăm, avem acțiuni comune, când e necesar susținem demersuri comune, în schimb nu are rost să discutăm astfel de demersuri. (La europarlamentare n.r.) PNL va participa pe liste proprii pentru că nu se amestecă familiile politice europene. La prezidențiale, eu știu că PNL îl va sprijini pe Iohannis și nu am alte garanții referitoare la alegerile prezidențiale ale altor formațiuni politice. Referitor la locale, sigur că vom gândi diferite alianțe, acolo unde este nevoie să batem PSD”.

Orban este convins că ALDE „moare” și dacă pleacă și dacă nu pleacă de la guvernare.

ALDE e un partid de tip lider, care depinde de domnul Tăriceanu. Dacă ALDE pleacă de la guvernare moare, dacă ALDE rămâne alături de PSD la guvernare moare„, ne asigură Orban.

La fel de optimist ca în cazul moțiunii de cenzură eșuată din iunie, liderul PNL nu are dubii că partidul va găsi cea mai bună soluție pentru a bate PSD și a forma viitorul guvern.

„Vom găsi înainte de alegerile parlamentare cea mai bună soluție astfel încât să avem garanția că vom avea majoritatea și vom forma Guvernul. Asta vă spun 100%„, a fost concluzia lui Ludovic Orban.

Miercuri, Dacian Cioloș declara pentru Mediafax, că o posibilă unificare a dreptei se poate face în jurul unui proiect comun și valori comune, nu a unei persoane sau alteia.

„Un proiect pentru România trebuie sa aibă la bază obiective comune care sunt mai importante decât o persoana sau alta. Eu unul așa văd lucrurile,” afirma liderul Mișcării România Împreună. „Unificarea Dreptei, a forțelor democratice, se face în primul rând în jurul unor valori și a unui program pentru România. Candidații, oricare ar fi ei, ar trebui sa fie o consecința a acestei abordări și aceștia trebuie să fie aleși în jurul unor criterii de integritate, cinste și profesionalism dovedit. Doar așa putem reforma clasa politică.”

Un prim pas în vederea unei eventuale unificări a opoziției fusese făcut de USR și Mișcarea România Împreună, ai căror lider semnaseră – pe 6 iulie – un apel pentru un calendar de acțiuni comune spre a opri de la promulgare Codul penal, în forma adoptată de Coaliția guvernamentală.

„Vă chemăm alături de noi în demersurile pe care le vom face, suntem deschiși la dialog, propuneri și chemăm orice organizație democratică, asociație profesională, sindicat, ONG, instituție academică să se alăture acestui apel și să găsim împreună soluții și acțiuni comune pentru salvarea democrației,” a spunea în apelul publicat pe Facebook de liderul USR Dan Barna și semnat de Dacian Cioloș. „Ne angajăm și vă propunem să folosim împreună toate resursele și instrumentele parlamentare și civice pe care le avem la dispoziție pentru a-i împiedica să meargă până la capăt.”