Orban: PNL nu poate susține la locale candidați condamnați pentru fapte săvârșite cu intenție

Publicat: 17 08. 2015, 17:27

„Noi avem prevederi statutare foarte clare, nu putem susține candidatura celor care au fost condamnați definitiv sau în primă instanță. Nu putem susține oameni aleși locali în funcții care au fost condamnați pentru orice faptă săvârșită cu intenție”, a spus Orban.

În același timp, Orban susține că PNL nu poate sprijini nici candidatura aleșilor locali trimiși în judecată pentru fapte de corupție. Orban a precizat că la primul Consiliu Național al PNL, care va avea loc probabil în septembrie, se va discuta depre candidaturile la alegerile locale.

„Nu mă miră că PSD sprijină corupții la alegerile locale, e ceva firesc, specific pentru PSD, să-i susțină pe cei cu probleme în justiție”, a mai susținut prim-vicepreședintele liberal.

Aleși locali ai PNL în Consiliile Județene și primării au probleme în justiție, unii au rămas în funcție, alții s-au autosuspendat din partid sau au demisionat.

Cristian Adomniței, președintele CJ Iași, Sorin Frunzăverde, președintele CJ Caraș Severin, Dorin Florea – primar Tg Mureș sunt unii dintre aceștia.

Președintele Consiliului Județean Iași, Cristian Adomniței, cercetat sub control judiciar pentru favorizarea făptuitorului și fals intelectual, având interdicția de a-și exercita funcția, a fost trimis în judecată de DNA, județul Iași constituindu-se parte civilă în acest dosar cu peste 391.000 de lei.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a președintelui Consiliului Județean Iași, liberalul Cristian Adomniței, pentru favorizarea făptuitorului și fals intelectual.

Cristian Adomniței s-a suspendat de la șefia PNL Iași și a declarat, potrivit unor surse, la începutul lunii iulie, într-o ședință a liberalilor ieșeni, că nu va candida la alegerile locale de anul viitor.

Președintele CJ Caraș-Severin, Sorin Frunzăverde, care se află sub control judiciar pentru infracțiuni asimilate faptelor de corupție, a fost trimis în judecată de către procurorii DNA. Frunzăverde este acuzat de „săvârșirea infracțiunii de folosire, de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, a influenței ori a autorității în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite”, a anunțat DNA.

Primarul din Târgu Mureș, Dorin Florea, este urmărit penal de DNA pentru abuz în serviciu. Procurorii anticorupție l-au acuzat că ar fi alocat ilegal 4 milioane de lei echipei de fotbal din oraș, deși aceasta avea datorii către stat.

Președintele Consiliului Județean Mehedinți Florin Țurcanu, condamnat la șase luni de închisoare cu suspendare pentru fals intelectual, președintele CJ Hunedoara Mircea Moloț, cercetat într-un dosar de corupție, dar declarat și incompatibil de către ANI, precum și Horea Uioreanu (CJ Cluj), trimis în judecată pentru luare de mită, și-au pierdut funcțiile.

Nicolae Ioțcu (CJ Arad), trimis în judecată pentru trafic de influență, Aristotel Căncescu (CJ Brașov), urmărit penal pentru abuz în serviciu, luare de mită și spălare de bani au fost și ei suspendați din funcțiile de președinți de consilii județene, prin ordin de prefect.

Printre liberalii cu probleme mai figurează și Adrian Mihai Ștef (CJ Satu Mare), declarat incompatibil de către ANI, însă fără o sentință a judecătorilor, și Răducu Filipescu (CJ Călărași), care la rândul său a fost acuzat de ANI de conflict de interese, însă nu a primit o sentință definitivă.

Social-democrații vor începe în luna septembrie selecția candidaților pentru alegerile locale, a declarat, pentru MEDIAFAX, secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu, iar aleșii în funcție, cu probleme în justiție, vor putea să candideze pentru noi mandate, dacă stau bine în sondaje.