Ordonanța lui Toader ÎNGRIJOREAZĂ Comisia Europeană. Dăncilă: E foarte multă DEZINFORMARE la Bruxelles

Publicat: 23 01. 2019, 00:55
Actualizat: 25 03. 2019, 21:13

Comisia Europeană monitorizează modul în care autoritățile române încearcă să rezolve situația celor condamnați de complete judecătorești nelegal constituite și avertizează din nou România să revină la parcursul de combatere a corupției.

„Comisia urmărește îndeaproape discuțiile din România privitoare la o posibilă ordonanță de urgență asupra apelurilor extraordinare pentru cazuri penale, ca urmare a două decizii ale Curții Constituționale. Comisia deja a luat act de prima decizie a Curții – completele de 5 judecători (8 noiembrie) – în ultimul raport sub Mecanismul Cooperare și Verificare (MCV).

La nivel mai general, reamintim că, în timpul recentei vizite la București, președintele Juncker a fost foarte clar asupra problemei unei posibile amnistii. După cum Comisia a spus în mod repetat, este esențial pentru România să revină la parcursul de combatere a corupției, să asigure o justiție independentă și să evite orice pași înapoi”, a transmis Margaritis Schinas, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Vicepreședintele Comisiei Europene, a comentat printr-o postare pe Twitter ordonanța de urgență privind contestația în anulare, menționând că știrea este incredibilă și că românii merită un stat de drept.

„Știre incredibilă! Poporul român merită stat de drept!” a declarat Jyrki Katainen prin intermediul unui mesaj pe Twitter, în care a distribuit și o știre Associated Press despre situația din România.

„Ministrul român al Justiției a anunțat luni că a pregătit o ordonanță de urgență prin care ar putea invalida sute de procese de corupție, în care sunt implicați oficiali de rang înalt,” relatează AP, cu referire la anunțul făcut de Tudorel Toader.

Aflat la Aachen, pentru a participa la semnarea Tratatului de cooperare franco-german, președintele Klaus Iohannis a declarat că Tudorel Toader ar trebui să renunțe la inițiativa emiterii ordonanței, deoarece aceasta este neconstituțională și – oricum – nu poate acționa retroactiv.

„Nu știm exact ce își imaginează ministrul Justiției să scrie în acea ordonanță. Dar după părerea mea, dacă dorește să faca ceea ce a comunicat cât de cât public, chestiunea este cras neconstituțională. Există câteva principii care sunt respectate de toată lumea. La noi, sunt ancorate în Constituție și unul dintre aceste principii, pe care se bazează toată construcția statului și statul de drept este că o lege acționează numai pentru viitor, deci legea nu poate să acționeze retroactiv. Vă imaginați: dacă o lege ar fi să se aplice pentru trecut, oricare guvern ar veni și ar schimba trecutul statului și ar dispărea orice urmă de stabilitate și predictibilitate,” a declarat Iohannis.

Șeful statului speră că ministrul Justiției va renunța la un asemenea demers, pe care îl consideră neconstituțional.

„Pe scurt, PSD încearcă ceea ce a încercat de când a venit: să caute soluții pentru politicienii cu probleme penale, în frunte cu șeful lor de partid. Acest lucru nu se poate. PSD nu poate să vină cu astfel de soluții care sunt, pur și simplu, neavenite și neconstituționale. Faptul că se vehiculează astfel de idei arată că, de fapt, PSD-ului nu îi pasă de români, PSD -ului îi pasă de proprii politicieni cu probleme penale. Este regretabilă această evoluție și am încă speranța că, inclusiv ministrul Justiției, va mai citi încă puțin Constituția și legislația și vor renunța la un astfel de demers, care, după părerea mea, nu este posibil,” a adăugat Iohannis.

Deputatul PSD Florin Iordache crede că vicepreședintele Comisiei Europene Jyrki Katainen a fost dezinformat de agențiile de presă, deoarece România este un stat de drept, iar ordonanța de urgență va respecta deciziile Curții Constituționale.

„Cred că a fost dezinformare,” este de părere Florin Iordache. „Cred că din partea agențiilor de presă sau a celor care au prezentat trunchiat. Nu poate nimeni să dea un act normativ împotriva statului de drept. Dacă se va da o Ordonanță, se va da pentru normalitate, nu împotriva statului de drept. Va fi pentru punerea în concordanță a legislației cu niște decizii ale Curții. România este un stat de drept. Dacă se va da o ordonanță, probabil că domnul Toader știe cum va arăta, dar acea ordonanță va fi în concordanță cu deciziile CCR, nu este împotriva statului de drept.”

PSD a reacționat pe pagina de Facebook la declarațiile lui Iohannis.

„Nu trebuie să ne mai mirăm că străinii au o impresie proastă despre România, când însuși primul om din stat își critică țara în fața presei internaționale!” scriu social-democrații.

Nici premierul Viorica Dăncilă nu crede că declarațiile președintelui fac bine României și promite să discute marți și miercuri – când se va afla la Bruxelles – cu liderii europeni.

„Am discutat cu ministrul Justiției despre această OUG care dă posibilitatea unui proces corect. Cred că, dincolo de faptul că vorbim de statul de drept, despre justiție, trebuie să vorbim și despre aceste drepturi ale acestor oameni. Trebuie să vedem cum putem îndrepta aceste lucruri. Trebuie să dăm și acestor oameni o șansă. Am văzut declarațiile de la Bruxelles. Am văzut că se vorbea despre amnistie. Noi vorbeam despre completele de 5, ceea ce întărește încă o dată ce am spus și anume faptul că e foarte multă dezinformare în Parlamentul European. Am să vorbesc la Bruxelles. Nu știu dacă vor lua în considerare,” a declarat Dăncilă la Antena 3.

„Mi-a rămas în minte ceea ce a spus președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, că niciodată nu se va abate de la respectarea statului de drept, a luptei împotriva corupției. Unde sunt drepturile celor care au fost condamnați cu completuri de judecată care nu sunt legale? Statul de drept. Într-un stat de drept, toată lumea se așteaptă la un proces echitabil. Faptul că vrem să dăm această OUG nu împiedică cu nimic lupta împotriva corupției. Eu cred că dă posiblitatea celor condamnați să își dovedească nevinovăția în fața unor complete corecte,” a afirmat premierul.