P.E. votează rezoluția de restituire a Tezaurului României / „E primul act european oficial, prin care se solicită explicit Rusiei returnarea aurului”

Publicat: 14 03. 2024, 15:07
Actualizat: 14 03. 2024, 15:08

Parlamentul European a votat, joi, cu largă majoritate de voturi, rezoluția europarlamentarilor români de restituire a Tezaurului românesc, înstrăinat forțat în Rusia în perioada Primului Război Mondial. Documentul este primul act european oficial, prin care se solicită explicit Rusiei returnarea aurului românesc, a afirmat, după vot, inițiatorul rezoluției, Eugen Tomac.

În textul Rezoluției eurodeputații români au cerut cele 91,5 tone de aur care au aparținut Băncii Naționale a României, pe lângă alte bunuri care au fost înstrăinate.

Tezaurul Național al României cuprinde 91,5 tone de aur fin aparținând rezervelor de aur ale Băncii Naționale a României, colecții regale de bijuterii și monede rare cu o valoare numismatică și culturală distinctă de valoarea aurului însuși, precum și bunuri culturale, religioase și de arhivă care au aparținut moștenirii naționale, se arată în document.

Parlamentarii au motivat inițiativa invocând faptul că bunurile culturale și naționale „au fost scoase ilegal de pe teritoriul unei țări UE”. Ei precizează că s-a încălcat, astfel, legislația în vigoare sau condițiile în care a fost acordată autorizația temporară pentru îndepărtarea acestora.

În textul rezoluției se subliniază faptul că încercările de negocieri diplomatice, de-a lungul vremii, nu au avut niciun rezultat.

În ciuda mai multor încercări de negocieri diplomatice, după Primul Război Mondial, Tezaurul Naţional Românesc nu a fost niciodată restituit integral de către Rusia, așa cum fusese prevăzut legal în acordul bilateral oficial dintre cei două state.

În cadrul plenului Parlamentului European, comisarul pentru Coeziune și Reformă Elisa Ferreira a declarat că Uniunea Europeană este gata să ofere asistență părții române pentru a-și recupera averile aflate în Rusia.

Tezaurul României a fost transferat în Imperiul Țarist, în Primul Război Mondial, pentru a fi protejat, dar nu a fost returnat niciodată intregral în România. Deși este vorba despre relația bileterală România – Rusia, acest lucru arată încă o încălcare a dreptului internațional de către Rusia. Uniunea Europeană este pregatită, dacă i se va solicita, să sprijne eforturile autorităților române de a i se restitui tezaurul. Va fi un efort pe termen lung, a afirmat Ferreira.

Rezoluția a avut ca punct de plecare strategia adoptată anul trecut de UE privind recuperarea bunurilor de patrimoniu traficate ilegal în Europa.

Citește și:

Parlamentul European aprobă Legea INTELIGENȚEI ARTIFICIALE /Garanții privind drepturile și limitarea sistemelor biometrice

Parlamentul European va da în judecată Comisia Europeană pentru decizia de deblocare a fondurilor de miliarde de euro pentru Ungaria