Parlamentarii vor să închidă „Biblioteca pentru hoți”. Ce schimbare de lege pregătesc

Publicat: 06 01. 2016, 22:40

Propunerea legislativă prevede abrogarea literei f) de la art.96, alin (1), din Legea 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, care oferă deținuților posibilitatea de a-și reduce perioada de detenție cu 30 de zile ”în cazul elaborării de lucrări științifice publicate sau invenții și inovații brevetate, pentru fiecare lucrare științifică sau invenție și inovație brevetate”.

Inițiatorii susțin că ”actuala lege a executării pedepselor stimulează impostura și permite fentarea pedepselor privative de libertate” și că ”simpla activitatea de creație în penitenciar nu garantează că atitudinea antisocială a persoanei se va schimba în bine”, potrivit expunerii de motive a proiectului de lege.

Reducerea perioadei de detenție cu 30 de zile pentru fiecare lucrare științifică, invenție sau inovație brevetate ”nu poate fi valabilă în cazul persoanelor cu o instrucție de vârf și cu o calificare profesională superioară, care nu pot invoca necunoașterea legilor sau neînțelegerea consecințelor actelor antisociale comise”, mai susțin inițiatorii.

Potrivit expunerii de motive, ”comisia de eliberare condiționată nu poate avea competența să judece valoarea unei invenții sau a unei lucrări științifice și nici să garanteze că respectiva invenție sau lucrare nu este elaborată de cineva din afara penitenciarului și însușită de deținut contra cost sau în schimbul altor foloase pe care le va furniza ulterior eliberării, autorului real”.

Cei 15 parlamentari care cer modificarea cadrului legal de executarea pedepselor și măsurilor privative de libertate susțin că în baza actualei legislații ”au fost eliberați condiționat cei mai mulți falși cercetători științifici și scriitori de ocazie condamnați pentru acte de corupție în ultimii ani”.

”Sunt o sumedenie de politicieni de vârf, fotbaliști sau îmbogățiți ai vremii care odată ajunși la închisoare și-au descoperit talente literare și științifice nebănuite și au reușit, fiecare, în doar câteva luni, să publice mai multe cărți decât tot Institutul Cultural în câțiva ani. Este inadmisibil că acești oameni condamnați pentru corupție să beneficieze de o lege lacunară care le permite să se întoarcă mai repede la averile obținute prin furt și să ne dea apoi lecții de moralitate și bună creștere”, a declarat unul dintre inițiatorii proiectului de lege, senatorul independent Valeriu Todirașcu, potrivit unui comunicat remis miercuri MEDIAFAX.

Proiectul urmează a intra în dezbaterea Senatului în sesiunea care începe în februarie. Camera Deputaților este camera decizională.

Potrivit unor date transmise de Administrația Națională a Penitenciarelor, la solicitarea Ministerului Justiției, în perioada 2013-2015, 188 de deținuți au scris și publicat peste 400 de cărți.