PC propune întâlnire a liderilor USL pentru o poziție unitară pe tema nominalizărilor la Parchete

Publicat: 03 04. 2013, 12:32
Actualizat: 30 03. 2019, 01:03

PC propune o întâlnire oficială a liderilor USL, în cursul zilei de miercuri, pentru identificarea unei abordări „responsabile”, care „să concilieze opiniile diferite și să asigure o poziție unitară și transparentă a Uniunii pe tema nominalizărilor la conducerea Parchetelor”.

„Referitor la dezbaterile publice privind numirea Procurorului General și Procurorului Șef al Direcției Naționale Anticorupție, Partidul Conservator consideră că Uniunea Social Liberală are voința și capacitatea de a-și respecta, în egală măsură, atât angajamentele asumate în raport cu cetățenii români, care i-au acordat încrederea, legitimitatea de a guverna și un mandat pentru o schimbare profundă, cât și obiectivele agreate împreună cu partenerii europeni”, se arată într-un comunicat al conservatorilor.

În acest sens, PC propune partenerilor din USL o întâlnire oficială a liderilor, în cursul acestei zile, „pentru a identifica o abordare reponsabilă, care să concilieze opiniile diferite și să asigure o poziție unitară și transparentă a Uniunii pe tema nominalizărilor la conducerea Parchetelor”, adaugă comunicatul PC.

Laura Kovesi a fost propusă pentru funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), iar Tiberiu Nițu a fost propus ca procuror general al parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casație și Justiție.

Propunerile au fost avansate miercuri dimineață de către premierul Victor Ponta, în calitate de ministru interimar al Justiției, printr-o scrisoare adresată Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Ponta i-a mai propus pe Bogdan Licu pentru postul de prim adjunct al procurorului general al Parchetului, pe Codruț Olaru ca adjunct al procurorului general al Parchetului, pe Alina Bica ca procuror șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) și pe Elena Hosu ca adjunct al procurorului șef al DIICOT.

Marți, premierul Victor Ponta a declarat, la finalul discuției cu membrii secției de procurori ai CSM, că concluzia la care s-a ajuns în urma acestei discuții că procurorul general și șeful DNA vor fi selectați în urma unei proceduri care va fi condusă de viitorul ministru al Justiției.

El a precizat că a propus Consiliului o procedură directă, în care ca ministru interimar să formuleze propuneri, candidații să fie audiați la CSM, iar președintele să numească, dar secția de procurori a CSM a avut o altă opțiune, pe care nu poate decât să o respecte.

Anterior, premierul Victor Ponta a confirmat că o va numi pe Laura Codruța Kovesi la șefia DNA, răspunzând afirmativ unei întrebări a jurnaliștilor pe această temă.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu, a susținut însă că premierul Victor Ponta a răspuns afirmativ la întrebarea dacă va susține declarații la CSM pe tema numirii procurorilor și nu la cea privind o numire a Laurei Kovesi la șefia DNA.

Președintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, duminică seară, că, în eventualitatea în care premierul Victor Ponta, din postura de ministru interimar al Justiției, o va desemna pe Codruța Kovesi la șefia DNA, el se va opune.

Liderul PNL Crin Antonescu le-a spus, miercuri, jurnaliștilor care îl așteptau la ieșirea de la ASE că la ora 11.30 la sediul USL va avea loc o conferință de presă, unde se va discuta „despre tot”.

„La ora 11.30, la sediul USL, vă invit la o conferință de presă ca să discutăm tot ce vreți”, le-a spus președintele PNL jurnaliștilor, care l-au întrebat despre propunerea premierului ca Laura Codruța Kovesi să preia șefia DNA.