PDL solicită Comisiei de la Veneția o întâlnire pentru a semnala „gravele derapaje” ale revizuirii

Publicat: 01 07. 2013, 12:19
Actualizat: 20 03. 2017, 16:11
Președintele PDL, Vasile Blaga, a adresat, luni, o scrisoare președintelui Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, solicitând o întâlnire săptămâna aceasta pentru a semnala "gravele derapaje de la normele democratice impuse în proiectul de revizuire a legii fundamentale".

Președintele PDL, Vasile Blaga, a adresat, luni, o scrisoare președintelui Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, solicitând o întâlnire săptămâna aceasta pentru a semnala „gravele derapaje de la normele democratice impuse în proiectul de revizuire a legii fundamentale”.

Într-un comunicat PDL se precizează că întâlnirea ar urma să aibă loc săptămâna aceasta, odată cu vizita în România a delegației Comisiei.

Intenția conducerii PDL este, potrivit comunicatului, de a semnala Comisiei de la Veneția, în cadrul acestei întâlniri, gravele derapaje de la normele democratice impuse în proiectul de revizuire a legii fundamentale, așa cum a fost el votat de majoritatea USL din comisia parlamentară condusă de Crin Antonescu.

„PDL are convingerea că, în fapt, Constituția USL este o reluare a atacului la statul de drept dat de aceeași alianță în vara anului trecut și pe care toate instituțiile europene l-au sancționat cu maximă severitate. De data aceasta, situația este și mai gravă, pentru că amputarea unor prerogative instituțiilor garante ale democrației riscă să fie stipulate în legea fundamentală a României”, precizează președintele PDL, Vasile Blaga, în scrisoarea adresată președintelui Comisiei de la Veneția.

În opinia PDL, exprimată de Blaga în scrisoare, proiectul USL de revizuire a Constituției este profund nedemocratic „chiar și dacă ne referim numai la faptul că voința exprimată de poporul român în cadrul unui referendum validat în anul 2009 a fost complet ignorată de către parlamentarii puterii: 300 de parlamentari și Parlament unicameral nu se regăsește în noua Constituție propusă românilor de către USL”.

„Dar proiectul USL nu se rezumă numai la a trata cu indiferență voința românilor. El răstoarnă echilibrul puterilor din România făcând din majoritatea parlamentară instanța supremă peste care nimeni nu trece – nici poporul, nici justiția. Curtea Constituțională este lipsită, prin chiar legea fundamentală a României, de dreptul de a se pronunța asupra hotărârilor Parlamentului. Președintele țării, cel mai reprezentativ ales al poporului român, este transformat de USL într-un om lipsit de putere executivă. Nu în ultimul rând, justiția primește acces restrâns, prin Constituție, la demnitari ai statului”, scrie Blaga.