PDL vrea să trimită Codul insolvenței la CCR. Turcan: Ponta și-a creat un instrument de șantaj

Publicat: 22 10. 2013, 17:10
Actualizat: 22 10. 2013, 17:10

Deputații au respins, marți, moțiunea simplă inițiată de PPDD și PDL privind Codul insolvenței, în favoarea moțiunii votând 65 de parlamenatri, în timp ce 234 au fost „împotrivă”, iar 21 s-au abținut. „Odată cu picarea moțiunii suntem obligați să sesizăm Curtea Constituțională”, a declarat, după vot, de la tribuna Parlamentului, Andreea Paul (PDL). Asta în condițiile în care din sesizarea Avocatului Poporului la CCR lipsește prevederea referitoare la audiovizual, considerată de opoziție un atac la libertatea de exprimare.

„Ați dat dovadă de ipocrizie, una vorbiți la televizor, unde vă băteați cu pumnul în piept că nu susțineți ordonața de urgență și alta ați făcut în Parlament”, a spus, la rândul său, Liliana Mincă (PPDD).

Deputatul Remus Cernea a arătat că decizia Camerei va duce la „afectarea gravă” a libertății de exprimare și a libertății presei.

Moțiunea a fost dezbătută, luni, în plenul Camerei Deputaților, în prezența ministrului Justiției, când reprezentanții puterii au considerat-o „inodoră, incoloră și insipidă”.

Turcan: „Un șantaj instituționalizat, coordonat chiar de premier”

Deputata PDL Raluca Turcan a susținut că prin prevederile din noul cod al insolvenței premierul Victor Ponta  „și-a creat un instrument personal, nu doar de subordonare, ci de șantaj”. „Este vorba de șantaj instituționalizat, coordonat chiar de capul guvernului”, a aprecial Turcan. Ea a adăugat că ordonanța prin care s-au promovat modificările la codul insolvenței reprezintă „un atac sever la libertatea de exprimare”.

Ordonanța de Urgență privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, adoptată pe 2 octombrie de Guvern, prevede la articolul 81 că: „În cazul în care activitatea debitorului se află sub incidența prevederilor Legii audiovizualului, ca urmare a deschiderii procedurii și până la data confirmării planului de reorganizare se suspendă licența audiovizuală cu începere de la data primirii comunicării de către Consiliul Național al Audiovizualului”.

De asemenea, ordonanța prevede că „în planul de reorganizare vor fi prevăzute condițiile de exercitare a dreptului de a difuza, într-o zonă determinată, un anume serviciu de programe, condiții ce vor fi supuse aprobării prealabile a Consiliului Național al Audiovizualului”.

Adoptarea acestei OUG a fost justificată de Guvern având în vedere actualul context economic, care impune luarea unor măsuri rapide pentru crearea premiselor legislative și administrative care să conducă la creșterea eficienței operatorilor economici, la creșterea siguranței circuitului economic și a atractivității investiționale a pieței românești.

La cererea PDL, Avocatul Poporului a sezizat Curtea Constituțională(CCR) în privința noilor prevederi din Codul Insolvenței, fără însă a reclama articolul referitor la audiovizual. Cu toate acestea, președintele CCR, Augustin Zegrean, a declarat că se poate extinde controlul privind constituționalitatea și asupra altor articole dacă acestea au legătură cu cele despre care Curtea a fost sesizată.

„Noi suntem ținuți de sesizare pentru că nu ne putem sesiza din oficiu în nicio împrejurare decât când sunt propuneri de modificare a Constituției. Atunci obligatoriu ne pronunțăm. În situația asta ne pronunțăm numai pe ce am fost sesizați, dar dacă articolele cu care am fost sesizați au legătură cu alte articole din ordonanță putem să ne extindem controlul și asupra celorlalte”, a spus Zegrean, citat de Mediafax.