PNL a sesizat Curtea Constituțională asupra înființării comisiei parlamentare de anchetă a Consiliului Concurenței

Publicat: 10 05. 2019, 14:04

„Curtea Constituțională a statuat în repetate rânduri în jurisprudența sa, cu privire la ancheta parlamentară, consacrând faptul că „în mod conceptual, ancheta parlamentară, fiind o consecință directă a principiului democratic al reprezentativității, are drept obiectiv cercetarea, documentarea și controlul problemelor de interes public, care, prin natura lor, sunt în mod intrinsec legate de binele comun și de apărarea interesului național” (a se vedea, de exemplu Decizia nr. 430/2017). De asemenea, în aceeași decizie, Curtea Constituțională a precizat că „scopul anchetei parlamentare nu este acela de a verifica numai aspecte care intră în competența autorităților publice aflate sub control parlamentar, ci, din contră, de a lămuri, de a clarifica împrejurările și cauzele în care s-au produs evenimentele supuse cercetării. Prin urmare, aceste comisii anchetează/verifică fapte sau împrejurări, și nu persoane. Ele au ca finalitate constatarea existenței sau inexistenței faptelor pentru care a fost creată comisia prin mijloace de cercetare și documentare parlamentară”, au transmis liberalii în textul sesizării formulate la CCR.

De asemenea, în aceeași decizie, Curtea Constituțională a precizat că „scopul anchetei parlamentare nu este acela de a verifica numai aspecte care intră în competența autorităților publice aflate sub control parlamentar, ci, din contră, de a lămuri, de a clarifica împrejurările și cauzele în care s-au produs evenimentele supuse cercetării. Prin urmare, aceste comisii anchetează/verifică fapte sau împrejurări, și nu persoane. Ele au ca finalitate constatarea existenței sau inexistenței faptelor pentru care a fost creată comisia prin mijloace de cercetare și documentare parlamentară”, potrivit sursei citate.

Prin urmare, faptul că anumite comisii de specialitate ale Parlamentului au atribuții de audiere a candidaților în procedura de numire a membrilor Plenului Consiliului Concurenței nu înseamnă că, în absența unor dispoziții legale exprese, aceleași comisii de specialitate dobândesc și atribuția de a verifica activitatea derulată de persoanele la a căror numire au participat.

Senatorii liberali precizează că „o comisie parlamentară permanentă nu are competențe într-o anumită materie, cu atât mai mult nu poate primi prin Hotărârea uneia dintre Camerele Parlamentului competențe de anchetă în materia respectivă”.

Ei au amintit și care sunt competențele Comisiei economice: „Subsecvent, analizând atribuțiile Comisiei economice, industrii și servicii din cadrul Senatului în materia concurenței și ajutorului de stat, observăm că acestea se referă în mod expres la pregătirea activității de legiferare și de realizare a funcției de control parlamentar asupra activității Guvernului în implementarea politicilor privind concurența și ajutoarele de stat. Or, în cazul de față, Comisiei economice, industrii și servicii din cadrul Senatului i s-a acordat misiunea de a desfășura o anchetă parlamentară cu privire la activități specifice Consiliului Concurenței și Președintelui Consiliului Concurenței, în condițiile în care Consiliul Concurenței este o autoritate distinctă de Guvernul României, cu atribuții specifice în materia concurenței și distincte de cele pe care le exercită Guvernul României. Apreciem că potrivit normelor legale și constituționale, Comisia economică, de industrii și servicii din cadrul Senatului ar fi putut desfășura cel mult, o anchetă cu privire la modul în care Guvernul României și-a exercitat atribuțiile în domeniul politicii concurenței și ajutorului de stat, conform cu atribuțiile specifice ale acestuia”, conform sursei menționate.

În încheiere, liberalii solicită CCR să admită că ancheta desfășurată de Comisia economică a Senatului cu privire la Consiliul Concurenței nu respectă rolul constituțional.

Sesizarea PNL vine după ce biroul permanent al Senatului a decis să îi trimită lui Klaus Iohannis propunerea pentru demiterea lui Bogdan Chiroțoiu din funcția de președinte al Consiliului Concurenței, în urma anchetei parlamentare care arată că ROBOR a fost manipulat, a anunțat senatorul ALDE Daniel Zamfir.

În replică președintele Consiliului Concurenței Bogdan Chirițoiu a respins miercuri concluziile raportului comisiei parlamentare privind manipularea ROBOR, apreciind că documentul este prost și plin de erori și răstălmăciri.