PNL atacă la CCR Hotărârea Parlamentului prin care prezentarea la Comisia SRI este obligatorie

Publicat: 23 10. 2017, 15:44
Actualizat: 24 10. 2017, 09:09

„Biroul Executiv a luat decizia de a ataca la CCR hotărârea Parlamentului de modificare a Comisiei SRI prin care se instituie obligativitatea ca orice cetățean care este convocat la Comisia de control al SRI să fie obligat să participe la Comisia SRI”, a declarat președintele PNL, Ludovic Orban, la finalul Biroului Executiv al PNL.

Orban a afirmat că modificarea adoptată în Parlament este „o încălcare grosolană a drepturilor și libertăților individuale”. „Comisia de control al SRI are ca misiune controlul SRI, nicidecum controlul fiecărui cetățean. Nu putem accepta ca orice cetățean al României să fie la cheremul bunului plac al unui interlop gen Claudiu Manda care conduce Comsia SRI, care să convoace orice fel de cetățean al acestei țări și să se instituie obligativitatea pentru orice cetățean să participe la aceste convocări cu care nu au absolut niciun fel de legătură”, a spus Orban.

Întrebat care sunt argumentele pentru care l-a numit pe Claudiu Manda „interlop”, Orban a răspuns: „Dacă nu îi convine să mă dea în judecată”.

Chestionat dacă modificarea adusă regulamentului Comisiei SRI nu este în concordanță cu decizia CCR care o obligă pe șefa DNA să se prezinte în fața unei comisii parlamentare, Orban a afirmat că este de neacceptat ca o majoritate parlamentară să încalce drepturile și libertățile garantate de Constituție.

„Nu se poate ca printr-o hotărâre a Parlamentului să generezi niște obligații pentru cetățenii României. Este de neacceptat ca o majoritate parlamentară încălcând drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor consfințite de Constituție să genereze obligativitatea pentru orice cetățean din România să se prezinte la o comisie cum este Comisia de control a SRI”, a răspuns Orban.

Plenul reunit al Parlamentului a adoptat, pe 18 octombrie, modificarea Regulamentului Comisiei de control a SRI, potrivit căruia orice persoană este chemată la audieri este obligată să se prezinte, iar Serviciul Român trebuie să predea orice informare sau raport care este solicitat de comisie. Proiectul de Hotărâre pentru modificarea și completarea Hotărârii Parlamentului României nr. 30/1993 privind organizarea și funcționarea Comisiei comune permanente a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI a fost adoptat, de către deputați și sentori, cu 226 de voturi „pentru”, 43 de voturi „împotrivă” și două abțineri.

Potrivit proiectului, „Serviciul Român de Informații este obligat să pună la dispoziția Comisiei, în termen de 7 zile, rapoartele, informările, explicațiile, documentele, datele și informațiile solicitate și să permită audierea personalului militar și civil indicat de comisie”. „În cazul în care durata necesară pentru identificarea și transmiterea informațiilor solicitate depășește termenul de 7 zile, Serviciul Român de Informații va comunica motivele și perioada necesară pentru a prezenta răspunsul la solicitările prevăzute la alin.(2).

Totodată, proiectul adoptat impune obligativitatea prezentării la audieri a persoanelor convocate. „Comisia poate invita la ședințele sale orice persoană despre care are date că ar putea deține informații relevante în ceea ce privește sfera de activitate a Comisiei”, se arată în Hotărâre.