PNL-istul Uioreanu: Boc umilește o țară întreagă, transformă primarii în cerșetori ai bugetului de stat

Redactor:
Magradean Vasile
PNL-istul Uioreanu: Boc umilește o țară întreagă, transformă primarii în cerșetori ai bugetului de stat
Deputatul PNL Horea Uioreanu susține că premierul Emil Boc "umilește o țară întreagă"

Deputatul PNL Horea Uioreanu susține că premierul Emil Boc „umilește o țară întreagă”, inclusiv locuitorii județului Cluj, și încearcă să îi transforme pe primari „în cerșetori ai bugetului de stat” prin alocarea fondurilor de la Guvern pe criterii politice, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Guvernul condus de Emil Boc continuă să-i trateze pe români în funcție de culoarea politică a primarilor. Astfel, cei care locuiesc în localități conduse de primari portocalii primesc atenție și fonduri guvernamentale, restul fiind tratați cu dispreț. Ultima alocare din fondul de rezervă bugetară la dispoziția Executivului este cea mai clară dovadă a acestei atitudini. Domnule Boc, dumneavoastră umiliți o țară întreagă, inclusiv locuitorii din județul Cluj, locul dumneavoastră de baștină, și încercați să transformați primarii în cerșetori ai bugetului de stat. La această dată, alternativa lor pentru a-și putea continua proiectele e doar traseismul politic, înregimentarea în partidul-stat”, susține, într-un comunicat de presă transmis miercuri Horea Uioreanu.

Deputatul PNL afirmă că, în ședința de săptămâna trecută, Guvernul a alocat bani pentru plata unor arierate, cheltuieli curente și de capital către 31 de unități administrativ-teritoriale din județul Cluj.

„Conform Hotărârii de Guvern, 27 din primăriile beneficiare de fonduri guvernamentale sunt controlate de PDL și UDMR. Suma alocată celor 27 de unități administrativ-teritoriale se ridică la 1,7 milioane de lei, față de doar 170.000 de lei dați primăriilor PSD și PNL. De menționat faptul că singura primărie liberală prezentă în lista «fericiților» este Mărgău, cu satul natal al premierului, Răchițele, care a primit «fabuloasa» sumă de 10.000 de lei. Dat fiind faptul că 90 la sută din fondurile alocate județului Cluj se duc la primăriile PDL, nu pot să nu mă întreb care sunt criteriile de acordare a finanțărilor de la bugetul de stat?”, adaugă deputatul PNL.

El menționează că locuitorii județului Cluj trebuie să afle unde și pe ce anume cheltuiesc primarii PDL miliarde de lei vechi și de ce 38 de comune din județ nu au acces la fonduri guvernamentale.

„Cine vă permite, domnule prim-ministru Emil Boc, să pedepsiți cetățenii acestor comune conduse de primari aparținând PNL și PSD, mai ales având în vedere faptul că unii dintre ei au votat PDL? Cum puteți afirma că sunteți apropiat de clujeni în timp ce îi tratați diferențiat, asemenea unui politruc din vremea comunismului? (…) Eu sunt convins că operațiunea «90 la sută pentru PDL» nu va avea efectul scontat, românii fiind sătui de politica discreționară pe care o promovați”, conchide Horea Uioreanu.

Mai mult de jumătate din fondurile repartizate de Guvern pentru plata datoriilor și acoperirea cheltuielilor curente și de capital au fost direcționate către primăriile conduse de PDL, unitățile administrative conduse de partidele din opoziție primind cu până la de patru ori mai puțin din alocări.

Săptămâna trecută, Guvernul a anunțat că a transferat 66,5 milioane lei către un număr total de 300 de primării cu situații financiare dificile, acoperind astfel datoriile acestora, precum și cheltuielile curente și de capital.

Lista primăriilor indică însă un număr total de 1.035 unități beneficiare, dintre care pentru aproximativ 550 primării conduse de PDL au fost acordate mai mult de jumătate din fondurile totale, respectiv peste 36,5 milioane lei, conform calculelor MEDIAFAX.

Pentru PSD au fost incluse pe listă puțin peste 170 primării (care au primit cumulat aproximativ 11,5 milioane lei), în timp ce pentru PNL au fost acceptate puțin peste 135 primării (cu un total de circa 7,6 milioane lei).

UDMR a primit aproximativ 5,5 milioane lei pentru aproximativ 100 primării.

Cele mai multe fonduri destinate primăriilor PDL au fost alocate în județele Neamț, Suceava, Cluj, Dâmbovița, Timiș, Prahova, Bacău, iar cele mai puține în județele Călărași, Ialomița, Satu Mare, Vrancea.

Inchide