PNL și PDL îi cer președintelui Băsescu să promulge legea pentru reducerea CAS

Publicat: 22 07. 2014, 16:51
Actualizat: 19 05. 2015, 14:15

Președintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, marți, că nu susține solicitarea PMP privind retrimiterea în Parlament a legii referitoare la reducerea CAS, menționând că PDL și PNL au votat în forul legislativ pentru această măsură.Blaga a fost întrebat dacă susține propunerea lui Cristian Diaconescu de a-i cere președintelui Traian Băsescu să retrimită în Parlament legea pentru reducerea CAS cu 5% de la 1 octombrie.

„Nu. Noi ne-am explicat foarte clar punctele de vedere, rezervele față de Guvern pe care le-a avut și FMI, nu numai PNL și PDL, împreună am avut aceste discuții cu FMI. Guvernul trebuie să vină și să spună care sunt resursele pentru a putea demara acest proces necesar, dar noi am votat în unanimitate în Parlament, și noi, și colegii de la liberali, pentru această măsură”, a precizat Vasile Blaga.

PMP îi solicită președintelui Traian Băsescu să retrimită la Parlament legea privind reducerea CAS cu 5%, pentru a fi rediscutată, a declarat marți candidatul PMP la Președinție, Cristian Diaconescu.

„PMP solicită președintelui României retrimiterea legii privind reducerea CAS pentru a fi rediscutată în Parlament, constatând după trei săptămâni de dezbatere publică că cei de la guvernare nu au capacitatea de a oferi argumente privind sustenabilitatea acestui proiect și afirmațiile politice și ale mediului de afaceri trebuie avute în vedere în acest proiect”, a precizat Cristian Diaconescu.

Președintele Traian Băsescu declara, sâmbătă, la Sinaia, că nu va promulga legea de reducere a CAS până nu va fi convins că măsura este sustenabilă economic și preciza că așteaptă de la Guvern evaluarea, pentru a se convinge că nu va fi compensată cu introducerea de noi taxe.

„Până nu voi fi convins că măsura este sustenabilă economic, nu voi promulga legea. Acest punct de vedere: Da, de acord cu reducerea CAS, dar vrem să știm condițiile în care se face, este nu numai al meu ci și al comunictății de afaceri este și al FMI. Și Fondul Monetar Internațional susține reducerea CAS, ca o reducere de povară fiscală, cu condiția să știe cum se compensează această adâncire a deficitului și dacă este bună pentru economia românească sau nu”, spunea Băsescu.

Președintele mărturisea că, după ce a primit legea de reducere a CAS la angajator, i-a întrebat pe câțiva apropiați care au afaceri care este părerea lor, nominalizând-l pe fostul consilier prezidențial Adrian Rădulescu, iar răspunsul primit a fost că această măsură trebuie aplicată.

„Și eu sunt de acord că trebuie promulgată, dar trebuie să vedem ce este în spatele ei, efectele. Ce îmi doresc acum este o evaluare de la Guvern, care să mă convingă că aplicarea reducerii CAS la societăți nu va fi compensată cu introducerea de noi taxe și impozite pentru populație, pentru că ar fi cel puțin imoral să îndrepți spre patronate reducerea de 5% și să pui în spatele polulației alte taxe. Este și imoral și incorect economic, pentru că măsura agravează deficitul de la fondul de pensii, arăta Băsescu.

Joi, 24 iulie, expiră termenul până la care președintele Băsescu trebuie să decidă dacă promulgă legea.

Emma Toader, ema@mediafax.ro