PNL și PSD vor reducerea salariilor demnitarilor. Reacția lui Iohannis: „Parlamentul se ocupă pe bandă rulantă de chestiuni populiste”

Publicat: 19 10. 2016, 20:22
Actualizat: 26 03. 2019, 22:03

„Este greu de formulat un punct de vedere într-o perioadă în care Parlamentul se ocupă pe bandă rulantă de chestiuni populiste. Ce va hotărî Parlamentul, aia va fi”, a răspuns zâmbind Iohannis, întrebat cum privește intenția PNL și PSD de a respinge ordonanța de urgență a Guvernului Ponta prin care au fost majorate salariile demnitarilor.

PNL a depus o solicitare la Biroul Permanent al Camerei Deputaților, în care a cerut deblocarea și introducerea în dezbatere parlamentară a ordonanței de urgență a Guvernului privind salariile demnitarilor. Mai mult, șefa liberalilor, Alina Gorghiu, a acuzat PSD și ALDE că au ținut proiectul la sertar.

La rândul său, președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că așteaptă „cu mare interes”.

”Când va veni acolo, voi vota. Nu pot să votez cu două mâini, dar voi ridica mâna foarte sus. De ce să stea acești demnitari cu salariile cocoțate atât de sus?”, a spus liderul social-democraților.

Ordonanța de urgență, prin care au fost majorate salariile unor categorii de demnitari, emisă în vara anului trecut de Gabriel Oprea, în calitate de premier interimar, a fost respinsă de Senat la 18 noiembrie 2015, dar se află, de atunci, în sertarele Comisiei de muncă a Camerei Deputaților, în condițiile în care Camera este for decizional în ceea ce privește actul normativ.

Astfel, conform ordonanței în vigoare, indemnizațiile lunare ale președintelui țării, prim-ministrului și președinților celor două Camere parlamentare au fost majorate la 21.540 lei brut (15.108 lei net), iar salarizarea vicepremierului era fixată la 20.000 lei brut (14.024 lei net).

În baza ordonanței, miniștrii și alte categorii de demnitari, inclusiv șefii serviciilor de informații, primesc o indemnizație lunară de 19.055 lei brut (13.365 lei net). În această ultimă categorie au fost incluși și consilierii prezidențiali, care au rang de ministru.

Aceeași indemnizație brută de 19.055 lei a fost acordată și miniștrilor-delegați, vicepreședinților, secretarilor și chestorilor din Senat și Camera Deputaților, secretarului general al Guvernului, șefului Cancelariei premierului, Avocatului Poporului, președintelui Consiliului Legislativ, președintelui Curții de Conturi, directorilor SRI, SIE, SPP și STS.