PNL vine cu propriul PROIECT DE BUGET pentru 2019. Care sunt PRIORITĂȚILE liberalilor

Publicat: 13 12. 2018, 20:10
Actualizat: 25 03. 2019, 22:57

„Partidul Național Liberal este pregătit să guverneze și a venit cu un proiect pe buget pentru anul 2019. (…) Vrem ca din 1 ianuarie 2019 familiile să beneficieze de creșterea alocațiilor pentru copii, cu 80%. Este o măsură extrem de importantă. Ne confruntăm cu mari probleme demografice în România. Stimulăm familiile din România și ne dorim să avem politici concrete pentru a stimula demografia și pentru ca aceste familii să rămână, aici, în țară. Anul trecut au plecat mai mult de 200.000 mii de oameni din România. Nu în ultimul rând, vrem ca din 1 ianuarie 2019 pensiile românilor să crească cu 10%. Din 1 ianuarie 2019, nu din iulie, nu din august cum a făcut Partidul Social Democrat și ALDE. Sunt foarte multe propuneri pe care Partidul Național Liberal le are și este dispus sa le implementeze dacă preia guvernarea de la 1 ianuarie 2019, însă astăzi v-am dat câteva direcții principale”, a declarat, joi, Robert Sighiartău.

Liberalul precizează că o altă prioritate a partidului este alocarea fondurilor pentru studiile de fezabilitate privind infrastructura de gaz pentru localități, dar și autostrada de centură a Capitalei.

„Ne-am propus ca prin acest proiect de buget, dacă Partidul Național Liberal va veni la guvernare de la începutul anului 2019, autostrada de centură a Bucureștiului să fie printre prioritățile PNL. Vrem prin PNDL 2 să alocăm fonduri pentru studiile de fezabilitate privind infrastructura de gaz pentru localități. Foarte mulți români se confruntă cu probleme privind încălzirea în perioada de iarnă, lemnul de foc s-a scumpit foarte mult. Avem acum posibilități, avem Legea offshore. Partidul Național Liberal a venit cu un amendament ca acele redevențe să fie folosite pentru investiții în infrastructura de gaz și ne dorim ca toate comunitățile locale, toate primăriile să poată depune în anul 2019 prin PNDL 2, să fie finanțate studiile de fezabilitate”, a adăugat Sighiartău.

De asemenea, în proiectul PNL privind bugetul pentru anul 2019 apare și finanțarea din fondurile europene pentru cele trei spitale regionale, dar și dezvoltarea sistemului educațional.

„Mai departe, infrastructura sanitară, spitalele, avem nevoie de acele 3 spitale regionale care se pot finanța prin fonduri europene, Spitalul Regional de la Cluj, Spitalul Regional de la Iași și Spitalul Regional de la Craiova. Vom aloca bani pentru co-finanțarea acestor proiecte în anul 2019 și vom depune în primul rând documentația pentru a atrage fonduri europene. Fonduri europene care sunt puse la dispoziție, dar care actualul guvern nu dorește să le absoarbă. A spus-o chiar și doamna Corina Crețu care este din Partidul Social Democrat. În infrastructura școlară, știm cu toții că, din păcate, în România din punct de vedere al sistemului de educație avem mari carențe, și asta pentru că alocăm foarte puțini bani din PIB. România este la coada clasamentului, dacă nu ultima din Uniunea Europeană, care acordă cei mai puțini bani pentru sistemul de educație. Vrem să alocăm bani pentru finanțarea școlilor. În primul rând cele de învățământ profesional și dual pentru că ne confruntăm cu mari probleme în ceea ce privește forța de muncă în România”, completează politicianul.

La rândul său, senatorul Florin Cîțu a precizat că PNL propune ca banii din impozitul pe venit să se ducă integral spre autoritățile locale, nu ca în prezent, când se duc doar aproximativ 70%.

„Veste bună pentru primăriile din România. La transferuri introducem și avem în buget, la transferuri sunt introduse 100% din impozitul pe venit, se transferă către UAT-uri, către  primării 61,67% către UAT-uri, 19,08% către consiliile județene și 18,05% cont distinct echilibrat la bugeturile locale. În această cifră sunt incluse asistența socială, pensii, dar și transferul către UAT-uri”, a explicat Cîțu.

Senatorul îl contrazile pe premierul Viorica Dăncilă în ceea ce privește creșterea economică.

„As vrea să îi transmit un mesaj doamnei premier Dăncilă, pentru că de fiecare dată în ședințele de guvern se laudă singură și se pare că în guvern nu e nimeni care să o tragă de mânecă. Îi dau două exemple. Bugetul pe care l-a construit în 2018 a avut doi parametrii la începutul anului. O creștere economică de 5,5% și un deflator de 2,1. După 10 luni de zile creșterea economică este la 4%, iar deflatorul sau prețurile generale din economie, estimate tot de guvern, 5,9%. Deci, atunci când se laudă și ne spune că inflația s-a dus nu știu unde și creșterea economică, ar trebui să se uite în primul rând la ce promitea la începutul anului 2018″, a declarat politicianul.