Ponta a asistat la slujba de la Biserica Sf Gheorghe Nou din București alături de mai mulți miniștri

Publicat: 16 08. 2014, 13:50
Actualizat: 07 02. 2019, 21:37

Ponta a fost însoțit la slujbă de președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, ministrul de Interne, vicepremierul Gabriel Oprea, ministrul Agriculturii, vicepremierul Daniel Constantin, ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, ministrul Educației, Remus Pricopie. La slujbă au mai fost prezenți, printre alții, șeful Jandarmeriei Române, consilierul prezidențial Iulian Chifu, rectorul Universității București.

La final, premierul Ponta a amintit că Brâncoveanu și-a dat viața pentru a păstra identitatea și valorile românești și a afirmat că își dorește ca românii să se raporteze în continuare la aceste valori.

El a adăugat că s-a rugat pentru familie și pentru ca oamenii să aibă o viață mai bună.

„Când eram copil, mergeam foarte des la biserică, pentru că bunicul meu era preot și mă lua cu el. Nu neapărat că eram un copil mai credincios decât alții, dar stăteam cu bunicul meu destul de des”, a adăugat Ponta.

Patriarhul Daniel împreună cu alți ierarhi au sfințit pictura nouă și au binecuvântat lucrările de la biserica Sfântul Gheorghe Nou, după care patriarhul a oficiat Sfânta Liturghie pe podiumul de lângă biserică, înconjurat de un sobor de ierarhi români și ierarhi delegați ai Patriarhiei Ecumenice a Constantinopolului, Patriarhiei Alexandriei, Patriarhiei Antiohiei, Patriarhiei Ierusalimului și Bisericii Ortodoxe a Georgiei, biserici pe care le-a ajutat mult domnitorul Constantin Brâncoveanu.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, s-a dat citire Actului sinodal comemorativ la împlinirea a 300 de ani de la moartea martirică a Sfinților Brâncoveni.

Bisericile Sfântul Gheorghe din București și Mogoșoaia și-au deschis altarele bărbaților și femeilor, sâmbătă și duminică, la împlinirea a 300 de ani de la moartea martirică a Sfinților Brâncoveni, comemorată în prezența ierarhilor unor biserici din străinătate, sprijinite de voievodul român.

Biserica Sfântul Gheorghe Nou din București este una dintre cele mai reprezentative ctitorii brâncovenești în care se păstrează moaștele Sfântului voievod martir Constantin Brâncoveanu. Biserica a fost ridicată de Constantin Brancoveanu în anul 1688, iar în locaș se gasește tabloul votiv care îi reprezintă pe Constantin Brâncoveanu cu cei patru fii ai săi, pe doamna Marica și cele șapte fiice.

Constantin Brâncoveanu (1654 -1714) a fost domnul Țării Românești între anii 1688 și 1714, având una din cele mai lungi domnii din istoria principatelor române. Cu ocazia comemorării a 300 de ani de la uciderea domnitorului român și a familiei sale, Patriarhia Română și Arhiepiscopia Bucureștilor au hotărât organizarea unor manifestări religioase și culturale în zilele de 16 și 17 august.