Ponta: Argumentele la Visa Waiver – înțelese de Congresul SUA, dar nu vreau să dau speranțe deșarte

Publicat: 24 10. 2013, 07:13
Actualizat: 31 10. 2016, 23:59

Argumentele României pentru programul Visa Waiver au fost clar înțelese de reprezentanții Congresului american, a declarat premierul Ponta, adăugând însă că nu vrea să creeze „speranțe deșarte” și că, deocamdată, se poate considera că a fost adăugată încă o „cărămidă” în îndeplinirea obiectivului.

El a arătat că este foarte important pentru ca România să fie luată în considerare în legislația viitoare, pentru introducerea în programul Viza Waiver, mai ales având în vedere că este apreciată în Congresul și Administrația SUA ca un partener serios și de încredere.

Premierul Victor Ponta s-a întâlnit, miercuri, la Washington, cu reprezentanți ai Congresului american cu atribuții privind modificarea legislației care să permită includerea României în programul Visa Waiver de liberalizare a regimului vizelor, în contextul în care între administrația democrată și majoritatea republicană din Cameră există o dispută legată de proiectul de lege privind drepturile emigranților în Statele Unite și în care este și un articol care permite României și Poloniei să intre în programul Visa Waiver dacă rata refuzurilor de viză este sub 10%, iar rata vizelor depășite este sub 3%.
El a precizat că la întâlnire au participat inclusiv republicani, care au majoritate în Cameră.

„Am avut o discuție foarte prolifică cu câțiva reprezentanți, inclusiv șeful comisiei juridice. Printre subiectele tradiționale a fost Parteneriatul special cu SUA, în ceea ce privește cooperarea militară, relațiile economice și teme politice. Am transmis cât este de important pentru România să fie luată în considerare în legislația viitoare ca una dintre țările care să fie incluse în programul Visa Waiver”, a declarat Ponta la finalul întrevederii.

La rândul său, congresmanul Michael Turner, copreședintele Grupului pentru România din Congres, a arătat că SUA și România au o colaborare foarte strânsă în ceea ce privește relațiile economice și parteneriatul din interiorul NATO, el apreciind și eforturile pe care România le-a făcut în Afganistan, alături de soldații americani.

Referitor la programul vizelor, Michael Turner a apreciat faptul că premierul Ponta a prezentat argumente foarte bune pentru includerea României în programul Visa Waiver, dar a subliniat faptul că legislația privind emigrația este blocată deocamdată în dezbateri, în Camera Reprezentanților.

Congresmanul american a mai afirmat că atât el, cât și colegii din Grupul de prietenie cu România își doresc foarte mult ca România să beneficieze de pe urma modificărilor legislative în privința vizelor.

Înainte de întrevederea cu membrii Congresului, premierul Ponta a afirmat, marți seara, că menținerea României în afara programului Visa Waiver, care asigură liberalizarea regimului vizelor pentru intrarea pe teritoriul SUA, este o nedreptate având în vedere statutul de aliat vechi al țării, cu un parteneriat strategic.