Ponta: Guvernul nu va mai interveni cu ordonanță de urgență în cazul referendumului

Publicat: 17 07. 2012, 17:21
Actualizat: 17 07. 2012, 19:59
Guvernul nu va mai interveni cu ordonanță de urgență în cazul referendumului, deoarece președintele interimar a promulgat Legea care reglementează referendumul, iar emiterea unei ordonanțe de urgență ar reprezenta o prostie juridică, a declarat premierul Victor Ponta.

Guvernul nu va mai interveni cu ordonanță de urgență în cazul referendumului, deoarece președintele interimar a promulgat Legea care reglementează referendumul, iar emiterea unei ordonanțe de urgență ar reprezenta o prostie juridică, a declarat premierul Victor Ponta.

„Ar fi o prostie juridică și nu fac prostii juridice. Președintele Antonescu a promulgat legea privind referendumul, referendumul este valid cu jumătate plus unu din numărul total al cetățenilor prezenți (Președintele interimar Antonescu a anunțat că a decis să promulge legea de modificare a Legii referendumului, așa cum a decis Parlamentul și Curtea Constituțională, astfel că referendumul va fi validat prin prezentarea la urne a 50% plus 1 dintre persoanele cu drept de vot -n.r.)”, a răspuns Ponta unei întrebări a jurnaliștilor pe această temă.

În ceea ce privește ordonanța de restrângere a atribuțiilor CC privind hotărârile Parlamentului, Ponta a precizat că aceasta va fi votată miercuri în Parlament.

„Dacă cei de la PDL nu o atacă la Curtea Constituțională, pentru că de la ei mă aștept la orice, joi o promulgă președintele Antonescu și apare în Monitorul Oficial”, a spus premierul.

El a mai amintit că există o propunere de mărire a intervalului de timp în care să poată fi exercitat votul la referendum în aceeași zi, între orele 07.00-22.00, care va fi analizată.

Senatul se reunește, miercuri, în două ședințe de plen, din cadrul sesiunii extraordinare, pe ordinea de zi aflându-se Ordonanța de Urgență pentru modificarea legii referendumului și cea privind atribuțiile Curții Constituționale.

După vot, această lege va fi trimisă, imediat, la Camera Deputaților, for decizional în acest caz, care o va lua în dezbatere, pentru votul final.

Și Camera Deputaților se va întruni miercuri, la ora 10.00, pentru a discuta Ordonanța 38 referitoare la atribuțiile CCR, apoi va avea loc o nouă ședință a Camerei pentru Ordonanța 41 privind referendumul, astfel încât până joi dimineață cele două ordonanțe să fie supuse controlului constituțional.

Această precizare a fost făcută de președintele interimar al Camerei Valeriu Zgonea, după ședința Biroului Permanent al acestui for legislativ.

El a spus că membrii Comisiei juridice din Cameră se vor întruni miercuri pentru a da un raport la punerea în acord a Ordonanței 38 cu decizia CCR, iar miercuri, la ora 10.00, să aibă loc plenul pentru adoptare.

Zgonea a precizat că, după ce Ordonanța 41 privind referendumul va fi discutată la Senat, va avea loc o altă ședință la Cameră pentru acest proiect, astfel încât „cel târziu joi dimineață cele două ordonanță să fie supuse controlului constituțional”.