Ponta: Mă bucur pentru decizia în cazul lui Diaconu, îi urez succes în reprezentarea României în PE

Publicat: 13 03. 2014, 19:13
Actualizat: 05 02. 2019, 09:18

„Mă bucur pentru decizia Curții de Apel în cazul domnului Mircea Diaconu! Îl apreciez ca om și personalitate culturală, am lucrat foarte bine cât a fost ministru și îi urez mult succes în reprezentarea României în Parlamentul European”, scrie Ponta pe Facebook.

Fostul ministru al Culturii Mircea Diaconu a fost achitat, joi, de Curtea de Apel București, în dosarul în care este acuzat de conflict de interese, instanța dispunând ca acesta să plătească o amendă administrativă de 1.000 de lei.

Decizia de achitare a lui Mircea Diaconu poate fi atacată cu apel la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ).

În noiembrie 2012, Mircea Diaconu, atunci senator PNL, a fost trimis în judecată pentru cinci fapte de conflict de interese. Dosarul a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție, instanța competentă să judece parlamentari.

În 4 decembrie 2012, Mircea Diaconu și-a înaintat demisia din Senat, iar în 12 decembrie 2012 plenul Senatului a adoptat un proiect de hotărâre prin care s-a declarat vacant mandatul de senator al lui Diaconu.

Dosarul lui Mircea Diaconu a ajuns la Curtea de Apel București, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus, în 19 martie 2013, trimiterea cauzei la această instanță, întrucât acesta nu mai era parlamentar.

Procurorii Parchetului instanței supreme l-au acuzat pe Mircea Diaconu că, în calitate de director al Teatrului „C.I. Nottara”, ar fi participat la negocierea condițiilor contractuale și apoi a semnat, la data de 27 aprilie 2007, contractul de drepturi intelectuale (regie) având ca obiect realizarea unui spectacol de către soția sa, actrița și regizoarea Diana Lupescu, contract în baza căruia s-ar fi realizat în mod direct un folos material pentru aceasta.

Potrivit procurorilor, tot în calitate de director al teatrului, Diaconu ar fi participat la negocierea condițiilor contractuale pentru punerea în scenă a altor trei spectacole, după care a semnat contractele de drepturi conexe (de autor) cu soția sa, care urma să îndeplinească diverse funcții (cum ar fi: regizor, scenograf, colaborator și colaborator-actor), contracte în baza cărora s-a realizat în mod direct un folos material pentru acesta.

Diaconu și-a dat demisia din funcția de director de teatru după ce ANI a anunțat, în ianuarie 2011, că a fost în incompatibilitate.