Ponta: Nu l-am convins pe Băsescu să merg eu la Consiliul European

Publicat: 26 06. 2012, 11:23
Actualizat: 26 06. 2012, 21:29

Premierul Victor Ponta a declarat, marți, că în discuția de aproximativ zece minute pe care a avut-o cu președintele Traian Băsescu luni, înainte de ședința CSAT, nu a reușit să îl convingă pe șeful statului să meargă el la Bruxelles.

Întrebat dacă în discuția pe care a avut-o luni cu președintele Băsescu, înainte de ședința CSAT, a reușit să îl convingă să meargă el la Bruxelles, Ponta a răspuns: „Nu. Nu am avut niciun fel de decizie în acest sens. Orice decizie v-am fi anunțat-o”.

Ponta a spus că, în opinia sa, România va avea totuși un mandat de reprezentare comun și echilibrat.

„Rămâne să stabilim, inclusiv joi. Pozițiile noastre pe creștere economică și creare de locuri de muncă le știți, trebuie doar să vedem în ce măsură reflectarea lor în România va fi consistentă”, a spus Ponta.

El a precizat că, în calitate de premier, nu are un conflict cu Parlamentul.

„E un conflict între președinte și Parlament. Eu nu am niciun conflict cu președintele pentru că nu am acționat unilateral, ci am venit în fața Parlamentului, care a adoptat o anumită declarație. Dacă președintele consideră că este într-un conflict cu Parlamentul, Curtea Constituțională poate să-și spună punctul de vedere”, a spus Ponta.

Președintele Traian Băsescu a sesizat Curtea Constituțională cu privire la conflictul juridic de natură constituțională privind reprezentarea României la Consiliul European, sesizarea urmând să fie discutată miercuri.

Curtea Constituțională a confirmat, pentru MEDIAFAX, că președintele Băsescu a formulat o sesizare pe acest subiect, care va fi discutată, miercuri, 27 iunie.

Contactat de MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al șefului statului, Bogdan Oprea, a refuzat să facă vreo precizare privind sesizarea președintelui.

Președintele Traian Băsescu i-a trimis prim-ministrului Victor Ponta, miercuri, o scrisoare în care îi atrage atenția că participarea la Consiliul European fără mandat din partea șefului statului echivalează juridic cu o însușire a unei atribuții constituționale a președintelui.

„Vă atrag atenția asupra faptului că absența unei aprobări exprese din partea președintelui României cu privire la mandatul participării la reuniunea Consiliului European din 28-29 iunie 2012, coroborată cu lipsa delegării exprese a prim-ministrului în calitate de reprezentant al statului român va echivala din punct de vedere juridic cu o însușire a unei atribuții constituționale a președintelui României de către prim-ministru”, se arată în scrisoarea trimisă de președinte, potrivit Antena 3.