Ponta: Nu sunt divergențe între Guvern și președinte privind poziția României la Consiliul European

Publicat: 13 12. 2012, 22:43
Actualizat: 09 08. 2014, 15:54

Premierul Victor Ponta a declarat că poziția României la Consiliul European care se desfășoară la Bruxelles a fost discutat de miniștrii din Guvern cu consilierii președintelui Traian Băsescu și nu există niciun fel de divergență pe această temă.

Ponta a precizat, la Bruxelles, că el personal nu a discutat cu președintele Băsescu în acest sens, însă aceasta nu a fost necesară având în vedere că miniștrii și consilierii de la Cotroceni au elaborat o poziție comună.

Potrivit lui Ponta, în privința Consiliului de supraveghere bancară, care va fi discutat joi seară de către Consiliul European, importantă pentru România este implicarea și a statelor care nu fac parte din Zona euro în procesul de decizie, iar România va urma să fie parte la acest organism.

Totodată, premierul a arătat că în privința aderării la Schengen poziția Guvernului este ca la Consiliul European să se ia act de deplina capacitate tehnică a României și îndeplinirea tuturor condițiilor, urmând ca după publicarea raportului MCV de către Comisia Europeană, la următorul Consiliu JAI, din martie 2013, să fie discutat și „un calendar clar și precis de aderare”.

Întrebat dacă Guvernul a transmis președintelui Băsescu să solicite la Consiliul European să fie menționat în concluziile reuniunii faptul că sunt îndeplinite criteriile tehnice de aderare la Schengen, Ponta a subliniat că nu i s-a cerut nimic în mod special șefului statului.

„Noi ne dorim să fie inclusă (mențiunea în concluziile Consiliului n.r.), nu știu care va fi finalul, o să aflăm împreună diseară. Până la urmă decizia se ia în martie la JAI”, a spus Ponta.

Totodată, întrebat despre faptul că președintele Traian Băsescu a afirmat că raportul MCV va fi „dezastruos”, Ponta a răspuns că el crede că următorul raport MCV, invocat de Olanda și Germania cu privire la aderarea Schengen, „va fi nici bun, nici dezastruos”.

„Cred că va fi nici bun, nici dezastruos, nu știu. O să îl vedem și o să tragem concluzii pe urmă”, a spus premierul.

El a mai ținut să arate că sunt doar „zvonuri” că pe lângă și Olanda și Germania mai sunt și alte țări care în acest moment au obiecții privind aderarea la Schegen, cum ar fi Belgia, Danemarca sau Finlanda.

Ponta a arătat că poate garanta în privința Belgiei și Danemarcei pentru că s-a întâlnit la reuniunea PES de joi cu premierii acestor țări și a discutat cu ei despre subiectul Schengen.

Secretarul de stat în MAE George Ciamba a cerut, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale (CAG) de la Bruxelles, ca la Consiliul European de iarnă să fie reconfirmat că România a finalizat implementarea măsurilor compensatorii decise în martie privind aderarea la spațiul Schengen.

„În cadrul CAG, șeful delegației române a abordat și subiectul privind aderarea României la spațiul Schengen, reiterând faptul că România a finalizat implementarea măsurilor compensatorii decise la Consiliul European din martie 2012. Ca urmare, România a solicitat ca aceste rezultate să fie reconfirmate cu ocazia Consiliului European din decembrie 2012”, relatează un comunicat MAE transmis marți MEDIAFAX.

Totodată, oficialul MAE a transmis așteptarea ca subiectul aderării României la spațiul Schengen să fie reluat în cadrul primului Consiliu JAI din mandatul Președinției irlandeze.

În cadrul secțiunii reuniunii CAG la care a fost prezent și președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a avut loc un schimb de opinii și asupra foii de parcurs privind consolidarea Uniunii Economice și Monetare (UEM).

Potrivit MAE, George Ciamba a subliniat necesitatea evidențierii, în concluziile Consiliului European, a importanței asocierii statelor non-Euro la diversele procese, în vederea evitării fragmentării pieței unice.
Demnitarul român a reliefat, de asemenea, interesul României, din perspectiva de stat membru care va adopta moneda unică, asupra obiectivității și predictibilității criteriilor de aderare la Euro.

Totodată, el a subliniat necesitatea ca negocierile în curs privind primul pilon al Uniunii Bancare (Mecanismul unic de supraveghere al sectorului financiar), să prevadă condiții de asociere la mecanism ale statelor non-Euro, care să nu genereze un dezavantaj competitiv al sectorului financiar din aceste state.