Ponta: Pe 30 iulie, niciun creștin-democrat german nu îi va mai jigni pe românii. Ce, suntem colonie?

Publicat: 09 07. 2012, 19:45
Actualizat: 10 07. 2012, 09:53

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că este convins că pe 30 iulie, imediat după referendumul de demitere a șefului statului, niciun creștin democrat german n-o să-și permită să mai jignească poporul român și să spună că România este o dictatură, el întrebând, retoric: „Ce, suntem colonie?”.

„Sunt convins că pe 30 iulie niciun creștin democrat german n-o să-și permită să mai jignească poporul român și să spună că suntem vreo dictatură. Eu știu că și în Germania oamenii decid la vot. Sau în Germania e democratic să decidă oamenii la vot și în România nu e democratic? Ce, suntem colonie?”, a spus Ponta.

El a precizat că încearcă să le explice creștin-democraților germani faptul că nu Guvernul român l-a suspendat din funcție pe Traian Băsescu, ci Parlamentul, uzând de o procedură constituțională.

„Creștin democrații germani ori toți au fost păcăliți, ori…Toți vorbesc de Guvernul care l-a suspendat pe prietenul lor, domnul Băsescu, și eu tot încerc să le spun că nu l-a suspendat niciun Guvern. În Constituția României se spune foarte clar că Parlamentul poate să-l suspende pe președinte și Parlamerntul l-a suspendat”, a spus Ponta.

Cancelarul Angela Merkel a subliniat că va sprijini Uniunea Europeană, dacă va fi cazul, să „tragă concluziile necesare” privind România, potrivit declarației, de luni, a lui Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al Guvernului german.

Potrivit comunicatului, cancelarul Merkel a avut luni „o convorbire telefonică detaliată” cu președintele român Traian Băsescu, iar „în centrul discuției a fost desfășurarea evenimentelor politice interne din România”.

„Explicațiile președintelui Băsescu confirmă îngrijorările guvernului german. Cancelarul consideră innacceptabil ca într-o țară a Uniunii Europene să fie lezate principiile de bază ale statului de drept”, se mai arată în comunicatul lui Steffen Seibert.