Ponta pune în brațele PNL legea PSD care scapă 1.200 de primari de dosarele ANI : „Dacă e și domnul Iohannis între ei, înseamnă că e un lucru bun”

Publicat: 25 06. 2014, 12:15
Actualizat: 05 10. 2015, 12:28

După ce Camera Deputaților,  printr-un proiect de lege al PSD, i-a pus ieri la adăpost pe primarii și pe președinții de Consilii Județene de dosarele de incompatibilitate în care riscau să fie condamnați definitiv pentru conflict de interese, premierul Victor Ponta s-a declarat de acord, astăzi, cu acest demers.

„Dacă e și domnul Iohannis între ei înseamnă că e un lucru bun”, a replicat ironic prim-ministrul, întrebat de jurnaliști, la Parlament, care este opinia sa legată de votul parlamentarilor, în majoritate de la PSD.

După promulgarea legii, sute de dosare aflate deja pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție vor fi, practic, la un pas de decizii finale favorabile aleșilor locali, chiar dacă Agenția Națională de Integritate a câștigat până acum procesele. Contactat de gândul, președintele ANI, Horia Georgescu, a susținut că Agenției nu i s-a cerut niciodată punctul de vedere pe parcursul trecerii acestei legi prin Parlament. „E o nouă zi de marți la fel de neagră ca cea din decembrie”, a comentat Georgescu, arătând că în momentul promulgării legea va produce două efecte importante: dosarele aflate pe rolul instanțelor vor primi cel mai probabil decizii favorabile, iar verificările actuale ale ANI în cazul aleșilor locali care sunt și membri ai AGA în regii autonome locale vor fi blocate. Ca și în decembrie, când s-au votat două modificări ale Codului Penal care au scandalizat cancelariile occidentale, premierul Victor Ponta nu se afla în țară.

Planul PSD pentru a-i scăpa pe aleșii locali de sutele de procese pe care le au cu ANI pentru incompatibilitate (lista completă AICI, dar și de verificările în curs ale ANI estimate de aceștia la 1200 a fost votat de 147 de deputați PSD, 15 UDMR, 14 reprezentanți ai minorităților naționale, 13 PNL, 11 PC, 11 PPDD, 3 neafiliați și 1 PDL.

Astfel, din cei 73 de liberali, 60 s-au abținut, în timp ce 13 au votat favorabil (Daniel Chițoiu, Daniel Budurescu, Ion Cupă, Grațiela Gavrilescu, Andrei Gerea, Daniel Iane, Nicu Marcu, Alexandri Nicolae, Nichita Oros, Viorel Palașcă, Ion Pârgaru, Radu Stroe și Radu Zlati). Pentru a votat și un PDL-ist: Iulian Vladu. Din partea Puterii, s-au abținut doar Vasile Drăgușanu din partea PC și Niculinas Mocioi de la PPDD, în timp ce Cătălina Ștefănescu (PSD) nu a votat, deși a fost prezentă. Puteți verifica AICI cum a votat deputatul care vă reprezintă.

Proiectul a fost inițiat de 6 deputați PSD. Printre inițiatori se află  Florin Iordache, cel care a coordonat în luna decembrie adoptarea, în secret în Comisia Juridică, a proiectelor de lege privind amnistia, grațierea și modificările la Codul Penal, dar și liderul grupului PSD din Camera Deputaților, Marian Neacșu.