Ponta: Scrisoarea privind Oltchim a plecat de vineri către comisarul Almunia, care se va întâlni și cu Chițoiu

Publicat: 09 10. 2012, 09:40
Actualizat: 07 02. 2019, 11:01

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că scrisoarea privind intenția Guvernului de a acorda un împrumut de salvgardare Oltchim a plecat de vineri către comisarul Almunia, el arătând că acesta se va întâlni săptămâna viitoare și cu ministrul Economiei, Daniel Chițoiu, pentru a discuta subiectul.ț

„Domnul ministru Chițoiu mi-a adus scrisoarea – care a plecat chiar de vineri – și am discutat și eu la telefon cu comisarul Almunia referitor la intenția noastră de a acorda acel împrumut de salvgardare către Oltchim. Comiarul Almunia mi-a promis că în cel mai scurt timp staful tehnic al DG Competition va analiza scrisoarea noastră și de altfel va și avea o întâlnire probabil săptămâna viitoare cu ministrul Chițoiu pe care o să-l rog să meargă la Bruxelles să discute direct ultimele detalii”, a spus Ponta.

El a arătat că e important dacă va exista un răspuns favorabil în acest sens, pentru că orice măsură în acest moment este utilă.

„După cum ați văzut, din cauza situației pe care am moștenit-o la Oltchim de atâția ani, acum orice leu pe care am vrea să-l dăm pentru plata salariilor și pentru repornirea combinatului este imediat luat de unul dintre creditori. Așa încât trebuie să găsim soluția juridică prin care când dăm acel împrumut de salvgardare sau chiar când băncile ar fi dispuse să crediteze din nou, să nu plece imediat banii din contul Oltchimului către vreunul din creditori”, a explicat Ponta.

Până la viitoarea tentatică de privatizare, Guvernul a transmis Comisiei Europene avizul pentru ca la Oltchim să fie acordat un împrumut până în 10 milioane euro și așteaptă răspunsul Executivului comunitar într-un interval de 30 zile.

Reprezentanți ai ministerelor Economiei și Finanțelor, AVAS, Electrica și ai unor bănci care au de recuperat bani de la Oltchim vor înființa Comitetul pentru Stabilizarea Financiară a Oltchim (CSFO), care-și propune plata salariilor restante, repornirea activității și găsirea unui investitor.

Combinatul chimic va fi restructurat și reorganizat, iar investitorul trebuie să aibă o capacitate financiară care să poată asigura operarea Oltchim și Arpechim la un nivel cât mai apropiat de capacitatea de producție potențială a acestora.