Ponta spune că Băsescu nu poate ajuta Guvernul în ceea ce privește negocierile pentru portofoliul de comisar: Nu îl ascultă nimeni la Bruxelles

Publicat: 05 09. 2014, 17:09
Actualizat: 04 02. 2019, 07:38

„Dacă domnul președinte Băsescu nu mai transmite mesaje că e împotrivă, deja ne ajută foarte tare. De ajutat, nu ne poate ajuta că nu îl ascultă nimeni pe Băsescu la Bruxelles. El poate să facă rău, bine nu poate să facă. Deci dacă nu face nimic, este extraordinar”, a spus Ponta.

El a arătat că România are șanse mari să obțină un portofoliu important dacă vor înceta atacurile din interiorul țării.

„Dacă în următoarele zile nu ne mai atacăm între noi și nu ne mai bucurăm să moară capra vecinului și transmitem toți la Bruxelles că vrem un portofoliu important, avem șanse mari”, a spus Ponta.

Premierul a precizat că negocierile privind portofoliile s-au încheiat săptămâna trecută și a subliniat că, inclusiv după încheierea acestora, se poate ca România să aibă o poziție mai slabă din cauza atacurilor din țară.

„Suntem singura țară din cele 28 de țări în care liderii opoziției au trimis scrisori oficiale la Bruxelles prin care cer să nu fie dat portofoliul, să nu fie acceptată candidatura. Toate celeleate 27 de țări au înțeles că e vorba de un efort național. Numai la noi nu a existat mintea și bunul simț necesar. Dacă nu ai minte și dacă nu te interesează ce se întâmplă în România, dacă mergi pe sistemul Băsescu-Iohannis-Blaga-Udrea: >, o să avem toți de suferit”, a mai spus Ponta.

Președintele ales al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, i-a trimis vineri lista comisarilor desemnați, fără menționarea portofoliilor, premierului italian Matteo Renzi, a cărui țară deține președinția semestrială a UE, iar din partea României este nominalizată Corina Crețu.

Consiliul Uniunii Europene urmează să își exprime acordul cu privire la această listă, după care ea va fi publicată în Jurnalul Oficial al UE. Ulterior, Juncker va anunța și distribuirea portofoliilor și modul în care intenționează să organizeze activitatea următoarei Comisii Europene. Acest lucru este așteptat în a doua jumătate a săptămânii următoare.

În următoarea etapă, Parlamentul European va trebui să își exprime acordul pentru întregul Colegiu al Comisarului, inclusiv Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate. Acest acord este precedat de audierea comisarilor desemnați în comisii.

După aprobarea Parlamentului European, Consiliul European numește oficial Comisia.