Ponta trimite Corpul de Control la Călărași, pe urmele anchetei lui Papici

Publicat: 14 11. 2013, 20:07
Actualizat: 18 03. 2015, 22:19

După ce liberalii s-au arătat rezervați în legătură cu ideea unei comisiei parlamentare de anchetă în „cazul Călărași”, premierul Victor Ponta a cerut Corpului de Control al Prim-ministrului să facă verificări la Oficiul de Cadastru Călărași. Aici, Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților a inițiat un control legat de retrocedarea către mai multe primării a unor terenuri aparținând Institutului Agronomic Fundulea. Acesta a fost, din datele făcute publice de șeful ANRP și de președintele Traian Băsescu, motivul pentru care și DNA a început o anchetă, corespondența cu autoritățile statului pentru situația unor terenuri aflate inclusiv în comuna Nana, unde Ioana Băsescu a cumpărat recent aproape 300 de hectare, fiind semnată de procurorul Lucian Papici.

„În baza faptului că o instituție aflată sub autoritatea Guvernului, ANRP făcea niște verificări și noi suntem cei care răspundem de restituiri, iar banii de restituiri vin tot de la bugetul Guvernului, de la bugetul de stat și, în mod sigur, dacă va exista vreo cercetare, punem la dispoziție toate datele așa cum am făcut și până acum”, a răspuns Ponta întrebat dacă a dispus o anchetă a Corpului de Control la Călărași.

Miercuri, președintele ANRP, George Băeșu (PSD), a explicat că procurorul Papici nu i-a cerut să verifice anumite terenuri din județul Călărași, așa cum au invocat liderii USL ca justificare pentru o comisiei parlamentară de anchetă. El a precizat că ANRP i s-a cerut să-și spună punctul de vedere față de transferul unor terenuri ale Institutului Agronomic Fundulea către mai multe primării din județul Călărași, inclusiv cea din Nana. Mai mult, Băeșu, a declarat, la doar câteva minute după ce premierul Ponta a anunțat înființarea unei comisii speciale pentru modul în care procurorii au intervenit în favoarea unei persoane private, în speță Ioana și Traian Băsescu, că DNA a acționat legal și că astfel de acțiuni „sunt de dorit în continuare”.