Predoiu, despre ordonanța traseiștilor: Dragnea comite o faptă penală

Publicat: 27 08. 2014, 17:34
Actualizat: 27 08. 2014, 17:50
Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu / Foto: Mediafax

Prim-vicepreședintele PDL, Cătălin Predoiu, îl acuză pe vicepremierul Liviu Dragnea de fapte penale, după ce ordonanța care dă liber la traseismul politic pentru aleșii locali a fost publicată pe site-ul Ministerului Dezvoltării.

„Ordonanța Dragnea privind migrația (furtul) primarilor și consilierilor ar fi, indubitabil, neconstituțională. Dacă în ciuda avertismentelor publice privind neconstituționalitatea și a eventualelor avize privind neconstituționalitatea, Dragnea forțează proiectul, comite o faptă penală. E un abuz clar”, a scris Predoiu, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit ordonanței de urgență, primarii, președinții consiliilor județene, consilierii locali și județeni vor avea la dispoziție zece zile, din momentul intrării în vigoare a OUG, pentru a-și alege partidul din care vor să facă parte. Totul doar printr-o declarație și fără a-și pierde funcția.

În prezent, un ales local își pierde mandatul dacă demisionează din partidul pe listele căruia a fost ales.

„Pentru anul 2014, prin derogare de la prevederile art. 9 alin. (2) lit. h1) și art. 15 alin. (2) lit. g1) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 912 din 7 octombrie 2004, cu modificările și completările ulterioare, în termen de 10 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență primarii și președinții consiliilor județene, consilierii locali și consilierii județeni, precum și candidații care au fost declarați supleanți, isi pot exprima în scris opțiunea cu privire la partidul politic din care doresc să facă parte, fără ca aleșii locali respectivi să-și piardă calitatea dobândită în urma alegerilor”, se arată în proiectul de ordonanță de urgență.

Anterior, liderii Alianței Creștin Liberale au anunțat că vor depune o plângere penală împotriva miniștrilor semnatari ai ordonanței de urgență și vor sesiza Comisia de la Veneția.

Predoiu a susținut, duminică, într-o conferință de presă, că PSD și aliații săi de guvernare pregătesc „temeinic” furtul alegerilor prezidențiale, prin manevre politice și guvernamentale.

El a spus că în acest sens au fost derulați mai mulți pași și că unii dintre acești pași se referă la OUG anunțată deja de președintele executiv al PSD, vicepremierul Liviu Dragnea, prin care se intenționează „furtul politic al primarilor”, precum și la presiunile pe care PSD le face asupra primarilor PDL.

„Pasul trei se referă la presiunile asupra primarilor PDL de a se înscrie în Asociația UNPR. Am semnale din țară, de câteva săptămâni se fac presiuni politice asupra primarilor PDL pentru a se înscrie în Asociația UNPR, presiuni însoțite de promisuni de deblocare a fondurilor europene și de abundență a fondurilor guvernamentale către circumscripții. Pasul patru a fost anunțat de domnul Dragnea, o Ordonanță care să legifereze furtul politic al primarilor”, a spus Predoiu.