Premierul demis, mesaj în ziua în care premierul desemnat propune un nou Guvern. Florin Cîțu: „Nu lăsăm pe nimeni în urmă”

Publicat: 18 10. 2021, 11:52
Actualizat: 18 10. 2021, 13:14
Florin Cîțu / Sursa foto: Alexandra Pandrea - Gândul

Premierul demis Florin Cîțu a reluat, luni, pe contul de Facebook, care sunt soluțiile pe care Guvernul liberal le-a adoptat sau la care lucrează pentru a ajuta populația să depășească cu bine sezonul rece. Anunțul vine în contextul în care candidatul desemnat pentru formarea noului Executiv depune în Parlament lista cu miniștrii propuși și programul de guvernare, iar PSD are proiecte cu măsuri similare pe ordinea de zi a Senatului.

Florin Cîțu a anunțat, luni dimineață, pe Facebook, trei dintre soluțiile liberalilor pentru gestionarea facturilor la energie. Mesajul a fost publicat în ziua în care Dacian Cioloș propune Parlamentului un nou Executiv și un nou program de guvernare.

„Soluțiile noastre pentru facturile la energie ale românilor:

  • plafonarea prețurilor la energie;
  • compensarea unei părți din factura la energie, complementar cu plafonarea;
  • amânare la plată a facturilor pentru cei care nu pot să plătească.

Nu lăsăm pe nimeni în urmă!

#RomaniiTrebuieSaStie”, a transmis premierul demis pe rețaua de socializare.

Stadiul proiectelor legislative

Dintre acestea, doar una, compensarea unei părți din factura la energie, a fost adoptată în ultima zi în care Guvernul Cîțu a avut puteri depline, deci putea emite ordonanțe de urgență, în 4 octombrie, înainte de a fi demis în Parlament, prin moțiunea de cenzură depusă de PSD.

Pentru că nu mai poate adopta OUG-uri, liberalii vor să completeze măsurile prin amendamente depuse la legea de aprobare a actului normativ menționat, respectiv OUG n4. 118/2021, ajuns în comisiile de specialitate ale Senatului. Premierul a anunțat, sâmbătă, că formula finală a propunerilor va fi anunțată luni. El spunea că mai există o propunere, respetic reducerea TVA-ului la energie pentru IMM-uri, de la 19% la 5%, dar se așteaptă acordul Ministerului Finanțelor.

Termenul pentru depunerea amendamentelor este 20 octombrie, iar pentru depunerea raportului, 26 octombrie.

Tot în Senat este pe ordinea de zi de luni a Senatului este inclus votul asupra solicitării de aprobare a procedurii de urgenţă pentru dezbaterea şi adoptarea propunerii legislative a PSD pentru plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze pentru consumatorii casnici.

Proiectul de lege  elaborat de senatorul PSD Daniel Cătălin Zamfir și semnat de 47 de senatori și 109 deputați, a fost depus la Senat, prima cameră sesizată, spre dezbatere în 17 septembrie și a primit, în 11 octombrie, avizul favorabil, cu observații, iar până în 15 octombrie se puteau depune amenamente. Dacă acesta trece la vot, OUG de compensare a facturilor, in vigoare începând cu 1 noiembrie, s-ar abroga.

Prețurile la energia electrică au crescut, în septembrie 2021 față de septembrie 2020, cu 24,65%, iar la gaze, cu 21,51%, conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică. Per ansamblu, rata anuală a inflației în luna septembrie 2021, comparativ cu aceeași lună de anul trecut a ajuns la 6,3%.