Premierul francez, către Ponta: Romii trebuie integrați „în țara lor, România”. PLUS: Cum se vede de la Paris implicarea României în scandalul cărnii de cal

Publicat: 21 02. 2013, 16:37
Actualizat: 21 02. 2013, 16:37

Premierul francez Jean-Marc Ayrault a declarat, joi, la o conferință comună de presă cu Victor Ponta, aflat în vizită la Paris, că Franța a apreciat foarte mult ajutorul dat de România în scandul cărnii de cal. „România a fost acuzată pe nedrept în acest scandal”, a comentat secundul lui Hollande.

În ceea ce privește cel de-al doilea subiect „sensibil” de pe agenda franco-română, și anume problema romilor, șeful cabinetului francez a declarat: „Am abordat această problemă cu foarte multă sinceritate și seriozitate. Am constatat că anumite situații cu populația romă pot pune probleme de conviețuire cu francezii. Franța trebuie să înainteze Comisiei Europene propuneri în acest sens, pentru incluziunea romilor în propria lor țară, România”.

La rândul lui, Victor Ponta a redescris planul României povestit joi și într-un interviu pentru Les Echos. Mai exact, șeful executivului român susține că romii din România vor integrați în societate prin angajarea lor în fabricile din România și includerea copiilor lor în școli.

Parteneriat înnoit cu Franța

„Am venit aici pentru a da asigurări că la București rămânem o țară francofilă”, a declarat Victor Ponta, la finalul întâlnirii cu Ayrault, în care cei doi omologi au înnoit pentru încă cinci ani parteneriatul strategic Franța-România, semnat în 2008.

Vorbind în limba franceză, ba chiar ajutându-l cu traduceri din română pe premierul francez, Victor Ponta a subliniat că „România nu este numai o țară francofonă, ci și o țară francofilă, cel mai mare aliat și prieten al Franței în regiune”.

Cei doi premieri socialiști s-au lăudat reciproc în mai multe ocazii și s-au arătat optimiști cu privire la viitorul relațiilor bilaterale, sub conducerea lor.

Ponta i-a mulțumit francezului pentru ajutorul guvernului său „în anumite probleme foarte importante pentru România”, cum ar fi politica agricolă comună.

„Mă întorc la București cu sentimentul că prietenul nostru francez este în continuare alături de noi”, a declarat premierul.

La rândul lui, Ayrault a descris întâlnirea cu Ponta și ceilalți membri ai executivului român care îl însoțesc că a fost „un schimb de păreri de mare încredere, apropiat”. „Sunt foarte fericit să mă angajez în aceste relații politice și personale cu Victor Ponta”, a afirmat premierul francez.