Premierul Ludovic Orban apără numirile lui Iohannis la parchete. „Sunt rezultatul unei evaluări foarte serioase”

Publicat: 20 02. 2020, 21:03
Actualizat: 20 02. 2020, 21:05
Ludovic Orban, presedintele Partidului National Liberal (PNL) / Sursa: ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Premierul interimar Ludovic Orban apără numirile făcute de Klaus Iohannis la parchete și spune că regretă atitudinea abordată de USR, care l-a criticat pe președinte că nu a ținut cont de avizul negativ al CSM în cazul a doi dintre nominalizați.

„Candidaţii care au fost numiţi sunt rezultatul unei evaluări foarte serioase. Candidaţii, din punctul meu de vedere, îndeplinesc exigenţele necesare pentru a ocupa funcţiile de conducere pentru care şi-a depus candidatura şi decizia preşedintelui este cât se poate de corectă şi de normală”, a afirmat Ludovic Orban.

Orban regretă atitudinea USR pe care nu o consideră firească în raport cu nişte parteneri ”care s-au comportat întotdeauna corect cu ei, dar dacă aşa consideră ei că pot obţine câştig electroal mi se pare o greşeală”, a completat Orban.

Deputatul USR Stelian Ion a anunţat că partidul din care face parte va solicita Comisiei Europene un punct de vedere în legătură cu numirile procurorilor şefi făcute de preşedintele Klaus Iohannis.

Şi Dan Barna a criticat numirea noilor procurori-şefi. Liderul USR a susţinut că „numirea unor şefi de parchete fără avizul CSM e o greşeală greu de explicat şi dezamăgitoare”.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretele pentru numirea noilor procurori-şefi: Gabriela Scutea la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Crin-Nicu Bologa la DNA şi Elena-Giorgiana Hosu la DIICOT.

Procurorii Gabriela Scutea şi Giorgiana Hosu primiseră aviz negativ de la CSM. Crin Bologa a fost singurul care a a fost avizat pozitiv, potrivit Mediafax.