Premierul Marcel Ciolacu acuză Austria în Bloomberg/ A făcut „o profundă nedreptate” României în ce privește veto-ul dat pe Schengen

Publicat: 07 11. 2023, 15:42
Actualizat: 07 11. 2023, 16:55

Premierul Marcel Ciolacu a numit eșecul României de a adera la zona de liberă circulație a mărfurilor și persoanelor – Schengen drept o „profundă nedreptate”. Afirmațiile premierului au apărut marți în publicația Bloomberg, spunând că va solicita o întâlnire extraordinară și va cântări măsurile legale pentru a ieși din acest blocaj.

Marcel Ciolacu a remarcat în interviul acordat publicației Bloomberg faptul că Austria a respins efortul României de aderare la spațiul Schengen, spațiu care garantează libera circulație în interiorul blocului comunitar. Într-un interviu la București, premierul a subliniat solidaritatea României cu aliații UE și NATO în ce privește conflictul din Ucraina. Acesta a precizat că România ajută prin exportul de cereale ucrainene, efortul de război al țării vecine.

România este cea care a suportat cea mai mare parte a tranzitului exporturilor ucrainene. Este o necesitate ca Europa să aibă România și Bulgaria în Schengen, a spus Marcel Ciolacu pentru agenția Bloomberg.

România, alături de vecinii bulgari, este dezamăgită de faptul că sunt ținuți la poarta Schengen, după o luptă de peste un deceniu pentru a adera la spațiul comunitar, asta deși ambele țări au îndeplinit de mult condițiile stabilite de UE. Controalele la frontieră au cauzat pierderi de miliarde de euro și zile de așteptare pentru camioanele care transportau mărfuri, inclusiv cereale și provizii militare pentru Ucraina”, a spus Ciolacu.

Marcel Ciolacu vrea o ședință extraordinară pe subiectul Schengen

Austria și Țările de Jos au blocat intrarea României și Bulgariei în Consiliului Justiție și Afaceri Interne al UE în 2022. În acest sens, Marcel Ciolacu a spus pentru Bloomberg că va cere guvernului spaniol, care deține președinția rotativă de șase luni a Consiliului Uniunii Europene, să organizeze o ședință extraordinară a consiliului JAI în decembrie pentru a reexamina candidatura țării noastre.

Întâlnirea va cădea după alegerile din Olanda pe 22 noiembrie, când calculul politic s-ar putea schimba, precizează șeful executivului de la București. De asemenea, Ciolacu a invocat și posibilitatea de a decupla România de Bulgaria în cazul în care se constată că această decizie ar aduce un vot favorabil pentru țara noastră.

Referindu-se la „veto-ul nejustificat” al Austriei, Ciolacu a spus că guvernul său are în vedere și o acțiune în justiție la Curtea Europeană de Justiție. El a atacat guvernul de la Viena condus de Karl Nehammer, spunând că Austria este acoperită de un sistem de apărare aeriană la nivelul UE, în calitate de non-membru NATO, chiar dacă România, membră a alianței, contribuie la apărarea regiunii. (detalii AICI)

Îmi este foarte greu să accept că Austria beneficiază de inițiativa European Sky Shield, chiar dacă este o țară neutră, în timp ce România alocă 2,5% din PIB pentru apărare, a spus premierul Marcel Ciolacu.

Austria rămâne consecventă

Totuși, Austria nu a dat semne că ar fi dispusă să își revizuiască poziția. Cancelarul austriac Karl Nehammer a plasat migrația în fruntea agendei înaintea alegerilor programate pentru anul viitor. Conform ultimelor sondaje, partidul său de centru-dreapta (OVP) este în urma partidului de extremă-dreapta din Austria.

„O expansiune Schengen nu este posibilă în prezent”, a declarat Nehammer pe 24 octombrie, după întâlnirea cu premierul bulgar Nikolai Denkov. „Nu este o poziție împotriva României sau Bulgariei și vreau să subliniez asta. Este o chestiune de securitate”, a adăugat cancelarul de la Viena.

CITIȚI ȘI:

Marcel Ciolacu, pentru Bloomberg: „Vă puteți imagina câte sosii ale lui Putin am avea printre anumiți politicieni europeni populiști?”

VIDEO | Imagini cu armata israeliană pătrunzând în tunelurile Hamas din Gaza/ Traseul trecea prin sufrageria unei locuințe