EXCLUSIV | România vs Austria la Curtea de Justiție a Uniunii Europene? Răzvan Nicolescu: „Este un demers cu șanse mari de reușită”

EXCLUSIV | România vs Austria la Curtea de Justiție a Uniunii Europene? Răzvan Nicolescu: „Este un demers cu șanse mari de reușită”
Publicat: 15/09/2023, 19:05

Premierul Marcel Ciolacu a declarat pentru presa austriacă, că în cazul menținerii veto-ului Austriei în ceea ce privește aderarea României la spațiul Schengen, va ataca la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) statul Austriac. În acest sens, Gândul a discutat cu fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, unul dintre cei mai vocali susținători la nivel UE a cauzei României.

În contextul în care premierul Marcel Ciolacu a avertizat Austria cu atacarea la CJUE a veto-ului său dat României și Bulgariei, fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu este de părere că un astfel de demers este oportun, având în vedere că Austria încalcă flagrant Tratatul Uniunii Europene. Acesta atrage atenția asupra faptului că țara noastră respectă criteriile tehnice de aderare la spațiul de liberă circulație.

„Din punctul meu de vedere ce se întâmplă cu aderarea României la Schengen este o încălcare flagrantă a Tratatului Uniunii Europene și Tratatului de Funcționare a Uniunii Europene. Deci un proces ar fi la Curtea Europeană – Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Este un demers cu șanse mari de reușită, mai ales dacă este făcut de către ceea ce în Tratat se numește entitate privilegiată, adică de un stat membru, sau de Parlament European sau de Comisia Europeană. Deci, din punct de vedere juridic lucrurile sunt clare și chiar se poate vedea din declarațiile unor lideri austrieci care spun că România și Bulgaria respectă criteriile”, explică Răzvan Nicolescu pentru Gândul.

Răzvan Nicolescu: „Austria ne ia ostatici într-o chestiune în care n-avem nicio vină”

Fostul ministru a explicat de ce Austria insistă ca România și Bulgaria să nu fie în Schengen. Totodată acesta remarcă noțiunea din Tratatul Uniunii Europene care stipulează o „cooperare loială între statele membre UE”.

Ei n-au o problemă cu România și Bulgaria, da au problemă cu funcționarea spațiului Schengen sau cu faptul că ajung mult migranți la ei? Păi noi avem în Tratatul Uniunii Europene articolul 4 care spune cooperarea loială între statele membre UE. Cum adică Austria cooperează loial cu noi, dacă ne ia ostatici într-o chestiune în care n-avem nicio vină, a spus Nicolescu.

Oficialul român crede că este important și abordarea pe care avocații români o vor avea pentru a pregăti acuzațiile la adresa Austriei. Acesta și-a manifestat opțiunea de a pune la dispoziția autorităților competente o serie de documente care relevă eforturile României de aderare la spațiul Schengen, în ciuda piedicilor puse de cancelarul austriac Nehammer și de ministrul de Interne, Karner.

„Este foarte important cum avocații vor documenta acest dosar. Dacă vom fi solicitați, ca și societate civilă, vom pune la dispoziția autorităților tot ce avem analize juridice, comunicări cu instituțiile europene în legătură cu această situație. Avem o bibliotecă aproape plină de analize și de comunicări pe acest subiect”, a precizat fostul ministru al Energiei.

„Respectarea Tratatelor este o chestiune care ține de seriozitatea unei țări”

Întrebat despre posibilele presiuni pe care UE le face pe umerii oficialilor din Austria pentru a da un vot favorabil României și Bulgariei, Răzvan Nicolescu este de părere că Austria nu trebuie să facă altceva decât să își asume angajamentele luate de statele membre, inclusiv de Austria, atunci când România a aderat la UE în 2007, iar atunci țara noastră a beneficiat de un vot politic în unanimitate.

„Eu nu văd niciun fel de presiune. Nu știu ce e în mintea lor și ce presiuni văd ei. Nu-i presează nimeni. Respectarea cuvântului, respectarea Tratatelor este o chestiune care ține de seriozitatea unei țări. Eu nu pot să vă presez ceva ce trebuie să faceți dvs. pentru că așa v-ați angajat conform Tratatelor. Adică un vot politic s-a dat atunci când s-a aprobat  aderarea României la UE. Schengen-ul  este o parte din acest proiect european. Nu dăm voturi politice în fiecare an. s-a dat odată votul politic la aderarea la Schengen. Este o chestiune tehnică, de respectare a unor criterii, a unor standarde clare de România, pe care România le respectă de foarte mulți ani, de 11 ani mai exact. Deci nu trebuie să te preseze cineva să fii onorabil, trebuie să fii onorabil pentru tine”, a conchis Răzvan Nicolescu.

Joi, Austria a anunțat că blochează aderarea României și Bulgariei la Schengen, temându-se de un aflux de migranţi ilegali. Imediat președinta Comisiei Europene a susținut ferm țara noastră în discursul de vineri din fața Parlamentului European privind Starea Uniunii. (detalii AICI)

România şi Bulgaria nu şi-ar putea controla eficient frontierele, care ar deveni frontiere externe ale Uniunii Europene după aderarea celor două ţări la Schengen, au motivat oficialii austrieci.

CITIȚI ȘI:

SURSE | Coaliția s-a înțeles pe măsurile fiscal-bugetare. Marcel Ciolacu merge în linie dreaptă cu asumarea răspunderii guvernamentale

VIDEO | Klaus Iohannis cere continuarea măsurilor anticorupție: „Nu este momentul să încetinim lupta anticorupție”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Se schimbă regulile în România. SE DĂ LEGEA pe care o așteptau milioane de români
Exclusiv: Valentina Borcea și Cristian Boureanu, împreună în instanță. Cine i-a dat în judecată pe...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Pitagora, între matematică și învățăturile despre nemurirea sufletului