Președintele Comisiei de control al SIE: Băsescu nu putea obține informații de la SIE privind ofițerul acoperit, nici CSAT nu poate

Publicat: 20 10. 2014, 17:51
Actualizat: 29 09. 2018, 06:56

Calimente a declarat că discuția cu reprezentanții SIE a avut loc plecând de la articolele de lege, cu documentele în față, concluzia fiind că prin cererea președintelui Traian Băsescu nu putea fi obținută informația legată de un fost ofițer acoperit care este membru al Guvernului.

„În mod expres am întrebat dacă nu exista această hotărâre (HG 223/2013, n.r.), ar fi putut da Serviciul un alt răspuns? Mi s-a explicat că nu putea fi dat un alt răspuns. De altfel, avem și o Hotărâre a Parlamentului, 44 din 1998, care spune care sunt și limitele Comisiei, până la ce nivel putem obține informații de la Serviciu, și acolo există un articol care spune foarte clar că ceea ce înseamnă operațiuni și ceea ce înseamnă acoperirea personalului sau ofițerilor care lucrează în Serviciu, la aceste informații nici Comisia nu are acces”, a declarat președintele Comisiei de control al SIE.

El a menționat că președintelui Traian Băsescu i s-a recomandat de către conducerea SIE, în urmă cu aproape un an de zile, să se adreseze Comisiei parlamentare de control, după ce șeful statului a insistat, în mai multe rânduri, să obțină informații privind ofițeri ai Serviciului.

„Am văzut acea hârtie, semnată de domnul Meleșcanu, era încă la vremea respectivă director al Serviciului. Vreau să vă spun că Comisia nu a primit niciun fel de comunicare sau niciun fel de cererea din partea președintelui ca noi să avem o audiere a Comisiei pe această temă și informațiile pe care le-am obținut au fost cele pe care probabil le-ați obținut și dumneavoastră direct de la televiziune, de la domnul președinte”, a mai declarat Calimente, menționând că nici până în prezent nu a existat o solicitare a șefului statului.

El a menționat că hotărârea de Guvern cu caracter militar prezentată de șeful statului nu putea face obiectul unui incident de securitate deoarece a fost abrogată prin HG 223/2013.

Președintele Comisiei de control al activității SIE a susținut că informațiile solicitate de președintele Traian Băsescu nu pot fi primite nici de Consiliul Suprem de Apărare a Țării, chiar dacă ar fi solicitate.

Calimente a mai susținut că încălcarea Constituției până la momentul anului 2004, când au fost introduse sancțiuni pentru magistrații care ar fi avut alte calități decât cele prevăzute de lege, ar fi atras o „vină morală”.

El a fost întrebat dacă o încălcare a Constituției este mai puțin gravă decât o încălcare a legilor. „O încălcare a legii prevede o pedeapsă. O încălcare a Constituției, care nu este prevăzută cu o pedeapsă, nu știu de cine poate fi condamnată decât moral. Pentru că în afară de faptul că în Constituție se scria, nici măcar în legea magistraților nu se scria că au această interdicție”, a susținut Calimente.

Președintele Comisiei a fost întrebat dacă cei din conducerea SIE au prezentat o analiză asupra legislației de la acel moment în ceea ce privește posibilitatea ca un magistrat să fie ofițer acoperit al SIE.

„La acea vreme posibilitățile ca un ofițer SIE să fie magistrat cred că existau, pentru că în afară de acea interdicție din Constituție, nu se scria nimic concret nicăieri și nu exista nicio pedeapsă, nici măcar în Statutul magistraților nu exista interdicția care era în Constituție”, a spus Calimente.