Preşedintele Klaus Iohannis îl va primi, luni, pe șeful NATO, Jens Stoltenberg, la Palatul Cotroceni

Preşedintele Klaus Iohannis îl va primi, luni, pe șeful NATO, Jens Stoltenberg, la Palatul Cotroceni
Publicat: 28/11/2022, 07:09
Actualizat: 28/11/2022, 08:30

Secretarul general NATO va fi primit luni de președintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, anunță Administrația Prezidențială. Jens Stoltenberg face o vizită în România în perioada 28-30 noiembrie, pentru a conduce reuniunea miniștrilor de externe din cadrul NATO

Iohannis și Stoltenberg urmează să poarte convorbiri tête-à-tête, convorbiri oficiale și, ulterior, să susțină declarații de presă comune, conform Administrației Prezidențiale.

Stoltenberg mai are programate luni întâlniri cu premierul Nicolae Ciuca și cu ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

În cursul zilei de marți, secretarul general NATO se va întâlni cu președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.

Secretarul de stat Antony J. Blinken, prezent și el în România

Secretarul de stat Antony J. Blinken va fi prezent în România, în perioada 28-30 noiembrie, pentru a participa la Reuniunea miniștrilor de externe ai NATO. Evenimentul diplomatic se va concentra pe războiul Rusiei împotriva Ucrainei, punerea în aplicare a noului concept strategic al NATO, inclusiv provocările din care vin din partea Chinei, securitatea energetică și protecția infrastructurii critice.

Secretarul Blinken va avea întrevederi separate cu președintele României Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă, ministrul român de externe Bogdan Aurescu și secretarul general al NATO Jens Stoltenberg și va participa la un dineu de lucru cu ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba, informează Departamentul de Stat al SUA.

Bucureştiul devine, în perioada 28-30 noiembrie, capitala diplomaţiei europene şi euroatlantice

Reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe ai statelor membre NATO care va avea loc, marţi şi miercuri, la Bucureşti, reconfirmă profilul activ al ţării noastre la nivel internaţional, mai ales pe dimensiunea de politică externă şi de securitate, a declarat ministrul de Externe Bogdan Aurescu.

Totodată, luni şi marţi, tot la Bucureşti va avea loc Reuniunea Liderilor de la Munchen (Munich Leaders Meeting – MLM). Ministerul Afacerilor Externe este co-organizator al acestui eveniment prestigios, care constituie formatul restrâns al Conferinţei de Securitate de la Munchen (Munich Security Conference – MSC).

„Vom avea o agendă politico-diplomatică şi de securitate extrem de încărcată şi dinamică săptămâna viitoare, începând cu Reuniunea Liderilor de Munchen, pe 28-29 noiembrie, şi continuând cu Reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre NATO, pe 29-30 noiembrie. Bucureştiul va fi astfel, timp de trei zile, capitala diplomaţiei europene, euroatlantice şi dincolo de aceste regiuni. Aceste două evenimente de înaltă vizibilitate pentru ţara noastră şi cu participare internaţională de cel mai nivel înalt, organizate în premieră în România, au loc într-un moment critic pentru securitatea regională şi euroatlantică, marcat de războiul declanşat de Rusia în Ucraina şi de impactul său multidimensional, reconfirmând profilul activ al ţării noastre la nivel internaţional, mai ales pe dimensiunea de politică externă şi de securitate, dar şi importanţa strategică a Mării Negre”, a declarat ministrul de Externe Bogdan Aurescu, potrivit unui comunicat MAE.

Reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre NATO este primul eveniment de acest tip organizat în România de la aderarea ţării noastre la Alianţă, în anul 2004, şi a doua reuniune formală aliată după Summitul de la Bucureşti din 2008. De asemenea, este prima reuniune NATO de nivel înalt desfăşurată într-un stat de pe Flancul Estic, aflat în prima linie de apărare a Alianţei, de la declanşarea agresiunii brutale a Rusiei asupra Ucrainei, la 24 februarie 2022.

Prima reuniune NATO de nivel înalt după Summitul de la Madrid

Totodată, este prima reuniune NATO de nivel înalt după Summitul de la Madrid, de la sfârşitul lunii iunie, şi, în acest sens, va marca o etapă esenţială în operaţionalizarea noului Concept Strategic al Alianţei adoptat la Summit. Reuniunea va oferi oportunitatea primei discuţii aplicate pentru analizarea stadiului implementării deciziilor luate la Madrid şi pentru pregătirea viitorului Summit NATO de la Vilnius, din anul 2023.

Potrivit MAE, alături de şefii diplomaţiilor din cele treizeci de state membre, secretarul general al NATO şi ceilalţi înalţi oficiali politici şi militari ai Alianţei, la Reuniunea de la Bucureşti vor participa miniştrii Afacerilor Externe ai Finlandei şi Suediei, în calitate de state invitate să adere la NATO. Totodată, la sesiunile deschise partenerilor din cadrul Reuniunii vor participa miniştrii afacerilor externe din Republica Moldova (pentru prima oară la o astfel de reuniune), Ucraina, Georgia şi Bosnia şi Herţegovina şi state partenere ale Alianţei.

Reuniunea va începe marţi după-amiază, când se vor desfăşura două sesiuni de lucru, inclusiv o sesiune cu participarea ministrului de Externe al Ucrainei, în calitate de partener al Alianţei. De asemenea, prima zi a Reuniunii va oferi oportunitatea marcării, printr-un eveniment de diplomaţie publică, a 20 de ani de la Summitul de la Praga din 2002, la care România, alături de alte şase state membre, a fost invitată să se alăture Alianţei Nord-Atlantice.

Ministeriala va continua miercuri, cu alte două sesiuni de lucru în format aliat, la care vor participa cei doi invitaţi – miniştrii afacerilor externe din Finlanda şi Suedia, iar la ultima sesiune şi partenerii Alianţei – Republica Moldova, Georgia şi Bosnia şi Herţegovina.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior,citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase