Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, vine în România, în perioada 28-30 noiembrie

Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, vine în România, în perioada 28-30 noiembrie
Antony Blinken / Foto - Profimedia Images
Publicat: 26/11/2022, 07:18
Actualizat: 26/11/2022, 07:19

Secretarul de stat Antony J. Blinken va fi prezent în România, în perioada 28-30 noiembrie, pentru a participa la Reuniunea miniștrilor de externe ai NATO. Evenimentul diplomatic se va concentra pe războiul Rusiei împotriva Ucrainei, punerea în aplicare a noului concept strategic al NATO, inclusiv provocările din care vin din partea Chinei, securitatea energetică și protecția infrastructurii critice.

Secretarul Blinken va avea întrevederi separate cu președintele României Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă, ministrul român de externe Bogdan Aurescu și secretarul general al NATO Jens Stoltenberg și va participa la un dineu de lucru cu ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba, informează Departamentul de Stat al SUA.

Bucureştiul devine, în perioada 28-30 noiembrie, capitala diplomaţiei europene şi euroatlantice

Reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe ai statelor membre NATO care va avea loc, marţi şi miercuri, la Bucureşti, reconfirmă profilul activ al ţării noastre la nivel internaţional, mai ales pe dimensiunea de politică externă şi de securitate, a declarat ministrul de Externe Bogdan Aurescu.

Totodată, luni şi marţi, tot la Bucureşti va avea loc Reuniunea Liderilor de la Munchen (Munich Leaders Meeting – MLM). Ministerul Afacerilor Externe este co-organizator al acestui eveniment prestigios, care constituie formatul restrâns al Conferinţei de Securitate de la Munchen (Munich Security Conference – MSC), potrivit News.ro.

„Vom avea o agendă politico-diplomatică şi de securitate extrem de încărcată şi dinamică săptămâna viitoare, începând cu Reuniunea Liderilor de Munchen, pe 28-29 noiembrie, şi continuând cu Reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre NATO, pe 29-30 noiembrie. Bucureştiul va fi astfel, timp de trei zile, capitala diplomaţiei europene, euroatlantice şi dincolo de aceste regiuni. Aceste două evenimente de înaltă vizibilitate pentru ţara noastră şi cu participare internaţională de cel mai nivel înalt, organizate în premieră în România, au loc într-un moment critic pentru securitatea regională şi euroatlantică, marcat de războiul declanşat de Rusia în Ucraina şi de impactul său multidimensional, reconfirmând profilul activ al ţării noastre la nivel internaţional, mai ales pe dimensiunea de politică externă şi de securitate, dar şi importanţa strategică a Mării Negre”, a declarat ministrul de Externe Bogdan Aurescu, potrivit unui comunicat MAE.

Reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre NATO este primul eveniment de acest tip organizat în România de la aderarea ţării noastre la Alianţă, în anul 2004, şi a doua reuniune formală aliată după Summitul de la Bucureşti din 2008. De asemenea, este prima reuniune NATO de nivel înalt desfăşurată într-un stat de pe Flancul Estic, aflat în prima linie de apărare a Alianţei, de la declanşarea agresiunii brutale a Rusiei asupra Ucrainei, la 24 februarie 2022.

Prima reuniune NATO de nivel înalt după Summitul de la Madrid

Totodată, este prima reuniune NATO de nivel înalt după Summitul de la Madrid, de la sfârşitul lunii iunie, şi, în acest sens, va marca o etapă esenţială în operaţionalizarea noului Concept Strategic al Alianţei adoptat la Summit. Reuniunea va oferi oportunitatea primei discuţii aplicate pentru analizarea stadiului implementării deciziilor luate la Madrid şi pentru pregătirea viitorului Summit NATO de la Vilnius, din anul 2023.

Potrivit MAE, alături de şefii diplomaţiilor din cele treizeci de state membre, secretarul general al NATO şi ceilalţi înalţi oficiali politici şi militari ai Alianţei, la Reuniunea de la Bucureşti vor participa miniştrii Afacerilor Externe ai Finlandei şi Suediei, în calitate de state invitate să adere la NATO. Totodată, la sesiunile deschise partenerilor din cadrul Reuniunii vor participa miniştrii afacerilor externe din Republica Moldova (pentru prima oară la o astfel de reuniune), Ucraina, Georgia şi Bosnia şi Herţegovina şi state partenere ale Alianţei.

Reuniunea va începe marţi după-amiază, când se vor desfăşura două sesiuni de lucru, inclusiv o sesiune cu participarea ministrului de Externe al Ucrainei, în calitate de partener al Alianţei. De asemenea, prima zi a Reuniunii va oferi oportunitatea marcării, printr-un eveniment de diplomaţie publică, a 20 de ani de la Summitul de la Praga din 2002, la care România, alături de alte şase state membre, a fost invitată să se alăture Alianţei Nord-Atlantice.

Ministeriala va continua miercuri, cu alte două sesiuni de lucru în format aliat, la care vor participa cei doi invitaţi – miniştrii afacerilor externe din Finlanda şi Suedia, iar la ultima sesiune şi partenerii Alianţei – Republica Moldova, Georgia şi Bosnia şi Herţegovina.

Măsuri de întărire a apărării şi descurajării pe Flancul Estic al NATO

Discuţiile miniştrilor de externe din statele membre NATO, alături de omologii din statele partenere şi invitate, vor viza măsurile de întărire a apărării şi descurajării pe Flancul Estic al NATO în contextul războiului ilegal de agresiune dus de Federaţia Rusă în Ucraina, sporirea sprijinului aliat pentru Ucraina, combaterea ameninţărilor din registrul hibrid, discutarea modalităţilor pentru gestionarea provocărilor pe termen lung generate de acţiunile Chinei, consolidarea rezilienţei comunităţii euroatlantice, inclusiv în domeniul energetic. De asemenea, va fi abordată continuarea susţinerii pentru creşterea rezilienţei Republicii Moldova, Georgiei şi Bosniei şi Herţegovinei. Totodată, reuniunea va oferi oportunitatea evaluării strategice a provocărilor globale la adresa securităţii Alianţei, ce decurg inclusiv din dependenţa faţă de state care nu împărtăşesc aceleaşi valori cu cele aliate.

„Ţara noastră joacă un rol deosebit de activ la nivel regional, european şi euroatlantic, mai ales în contextul războiului ilegal purtat de Rusia împotriva Ucrainei, ce reclamă măsuri concrete pentru creşterea rezilienţei statelor din vecinătatea Alianţei, în liniile deciziilor Summitului NATO de la Madrid, dar şi pentru reducerea tuturor dependenţelor. Rolul nostru este cât se poate de pragmatic şi concret – de la sprijinul necondiţionat acordat celor peste 2.9 milioane de refugiaţi din Ucraina care ne-au trecut graniţele, până la implicarea extensivă în gestionarea efectelor acestei crize, inclusiv problema tranzitului de cereale şi produse agricole ucrainene către destinaţii terţe – peste 8.4 milioane de tone până în prezent. Ministeriala de la Bucureşti este o oportunitate în plus pentru promovarea priorităţilor României la nivelul NATO şi a importanţei strategice a Mării Negre, aşa cum am făcut-o şi până acum, dar şi pentru implementarea cât mai rapidă a tuturor deciziilor privind consolidarea Flancului Estic al NATO, inclusiv în România”, a adăugat Aurescu.

Peste 75 de participanţi la nivel înalt din peste 25 de state la București

Reuniunea Liderilor de la Munchen (Munich Leaders Meeting – MLM), co-organizată de Ministerul Afacerilor Externe cu Conferinţa de Securitate de la Munchen, va reuni la Bucureşti, luni şi marţi, peste 75 de participanţi la nivel înalt din peste 25 de state, actuali şi foşti oficiali, experţi şi analişti renumiţi, formatori de opinie, pentru a aborda subiecte de interes major pe agenda regională, europeană şi euroatlantică. Dezbaterile interactive ale MLM se desfăşoară cu uşile închise, în baza regulilor de tip Chatham House.

Potrivit MAE, Reuniunea MLM Bucureşti este parte a programului anual al prestigioasei Conferinţe de Securitate de la Munchen şi este organizată în pregătirea Conferinţei din luna februarie 2023, la un an de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina. Precedenta reuniune MLM a avut loc la Washington, în luna mai 2022.

Este pentru prima oară în istoria acestui format când evenimentul are loc în Europa de Sud-Est, această reuşită a demersurilor politico-diplomatice ale României venind inclusiv ca o recunoaştere a importanţei ţării noaste în plan regional, european şi euroatlantic.

Agenda întâlnirii de la Bucureşti va cuprinde teme relevante pentru securitatea internaţională, cu accente pe evoluţiile din spaţiul estic, regiunea Mării Negre şi Balcanii de Vest. Printre subiectele abordate se vor număra, de asemenea, arhitectura europeană de securitate, implementarea noului Concept Strategic al NATO, ameninţările hibride, securitatea alimentară, criza energetică. Evenimentul de la Bucureşti va avea un impact dincolo de momentul desfăşurării sale, rezultatele urmând să contribuie la fundamentarea dezbaterilor ce vor avea loc anul viitor, la Conferinţa de Securitate de la Munchen.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce s-a întâmplat cu relația dintre Nikki Exotika, femeia trans din America, și Igor din...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Ungurii umilesc România. Pregătesc marea lovitură: Putem scrie istorie
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Cristina Cioran victorie în fața lui Alex Drobrescu. Ce a decis instanța
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Substanțele toxice din microplastice pot fi absorbite prin piele, arată un studiu