Președintele Klaus Iohannis: Orice demers de revizuire a Constituției va trebui realizat cu maximă responsabilitate

Redactor:
Ana Petrescu
Președintele Klaus Iohannis: Orice demers de revizuire a Constituției va trebui realizat cu maximă responsabilitate
Președintele Klaus Iohannis a transmis, duminică, un mesaj cu prilejul Zilei Constituției României în care a afirmat că procesul revizuirii Legii fundamentale trebuie să fie făcut cu maximă responsabilitate pentru a avea o Constituție modernizată.

„Căderea regimului comunist în decembrie 1989 și adoptarea prin referendum național a Constituției din anul 1991 reprezintă momentele care au marcat decisiv tranziția României către democrație și stat de drept autentic. În tot acest proces de maturizare a democrației noastre, interiorizarea valorilor constituționale, crearea unei culturi a constituționalismului reprezintă, de fapt, cel mai important proces. Actorii statali, învestiți cu putere de Legea Fundamentală, sunt cei care transformă construcția constituțională într-o realitate practică. Înțelegerea profundă a semnificației și spiritului textelor constituționale, buna-credință și loialitatea constituțională presupun un atașament autentic față de principiile Legii Fundamentale”, a declarat Klaus Iohannis, potrivit unui comunicat de presă al Administrației Prezidențiale remis, duminică, MEDIAFAX.

Șeful statului a mai spus că a existat un cadru constituțional stabil în România, timp de 28 de ani care a funcționat ca un liant pentru societate în jurul unor valori comune.

„Cadrul constituțional solid din acești 28 de ani a răspuns aspirațiilor poporului român, funcționând ca un liant al societății în jurul valorilor noastre comune. Orice demers de revizuire a Constituției va trebuie realizat cu maximă responsabilitate, obiectivul fiind acela de a avea o Lege Fundamentală modernizată, care să permită construcția unui edificiu statal puternic și eficient”, a explicat Iohannis.

El a precizat că Legea fundamentală e un angajament pentru democrație, sancționează derapajele și menține echilibrul.

„Constituția este mai mult decât o Lege Fundamentală, este un angajament pentru democrație. Constituția dă sens comunității politice, sancționează derapajele, limitează puterea și menține echilibrul ei. Dimensiunea sa simbolică este aceea de a se constitui într-un reper pentru desfășurarea activității instituțiilor statului în asigurarea unei guvernări responsabile, în care drepturile și libertățile cetățenești sunt efectiv garantate”, a completat șeful statului.

Klaus Iohannis a adăugat că va rămâne „profund dedicat rolului constituțional de a veghea la respectarea Legii Fundamentale și la buna funcționare a autorităților publice”.

„A trăi sub protecția unei constituții democratice este, poate, unul dintre cele mai de preț privilegii pe care o societate le poate cunoaște, iar de înțelegerea literei și spiritului său depinde, în mod direct, viitorul acestei națiuni”, a conchis președintele Iohannis.

 

Inchide