Prima promisiune pe care Ponta o face din noua funcție, cu privire la arhiva SIPA

Publicat: 17 06. 2017, 16:59
Actualizat: 05 06. 2018, 15:50

„Ca fost magistrat (actual vremelnic secretar general al Guvernului) o asigur pe doamna judecător Gîrbovan că absolut nicio decizie privind arhiva SIPA nu va fi luată fără o prealabilă și serioasă consultare cu reprezentanții magistraților. Voi discuta cu premierul și ministrul justiției și vom organiza această consultare în cel mai scurt timp posibil”, a scris Victor Ponta pe Facebook, distribuind și mesajul Danei Gîrbovan, care a readus în discuție desecretizarea arhivei SIPA, într-o postare pe contul său de Facebook.

Concret, Dana Gîrbovan a adresat o întrebare noii conduceri a Secretariatului General al Guvernului privind cine a intrat în arhivă după adoptarea HG de desecretizare și cine o va face de acum încolo.

„Ce se întâmplă în aceste zile pe scena politică confirmă, o dată în plus, justețea motivelor pentru care UNJR și AMR s-au împotrivit modului în care ministrul justiției Tudorel Toader a inițiat și elaborat hotărârea de guvern, asumată de Guvernul Grindeanu, prin care arhiva SIPA va fi inventariată din nou”, susține Dana Gîrbovan într-o postare pe Facebook, făcând referire la suspiciunile potrivit cărora Guvernul și majoritatea parlamentară ar dori să folosească arhiva pentru șantajarea magistraților, născute odată cu decizia ca judecătorii și procurorii să nu facă parte din comisia de inventariere.

Hotărârea de Guvern prevede ca noua comisie de inventariere să fie comupusă din 5 membri: doi de la Secretariatul General al Guvernului, doi de la Ministerul Justiției și unul de la ANP.

„Toate aceste persoane care vor reinventaria arhiva SIPA sunt, așadar, numite politic și sub autoritate politică”, spune Gîrbovan, adresând în acest context întrebări lui Victor Ponta, noul secretar general al Guvernului.

„Este legitim, așadar, să întrebăm noua conducere a SGG cine din cadrul acestei instituții, după publicarea HG 410/2017, a intrat în arhiva SIPA și pe cine noua conducere va delega să intre mai departe în arhivă”, scrie Gîrbovan.

Magistratul este de părere că „toate aceste incertitudini confirmă încă o dată cât de lipsit de încredere este procesul de reinventariere al arhivei SIPA, inițiat într-un mod atât de netransparent de ministrul justiției Tudorel Toader.”

„În aceste momente de nebuloasă politică, o comisie formată numai din oameni numiți politic și sub autoritate politică, intră în arhiva SIPA și au, implicit, acces necontrolat la informațiile de acolo. Cât timp HG 410/2017 este în vigoare va exista mereu suspiciunea ca decidenții politici vor să folosească arhiva SIPA în interese proprii”, mai spune președintele UNJR.