Prima reacție a lui Dragnea după anunțul unei posibile OUG în cazul Directivei privind prezumția de nevinovăție

Publicat: 28 12. 2017, 09:19

„Eu sunt împotriva unei OUG pe implementarea Directivei. Mai avem până în aprilie, deci avem timp. În februarie este o lună plină în care putem dezbate la fel de transparent, probabil că la fel de zgomotos, implementarea unei Directive europene care, vezi Doamne, ce să vezi, vorbește despre prezumția de nevinovăție, care e un principiu drag, numai că e gol de conținut în România”, a spus Dragnea la Antena 3.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a susținut, recent, în cadrul dezbaterilor din Comisia Iordache, că România trebuie să transpună în legislație Directiva privind prezumtia de nevinovăție, iar dacă Parlamentul nu o va face, Guvernul va fi „îndreptățit” să emită o Ordonanță de Urgență în acest sens.

„Directivele trebuie transpuse la termen și corect. Din păcate, uneori, nu se realizează acest proces. Dacă nu transpunem la termen, intrăm în procedură de infrigement. Cu privire la această directivă, există riscul pentru că termenul este aprilie 2018″, a precizat Tudorel Toader. 

Premierul Mihai Tudose a declarat, joi, că dacă Parlamentul nu va reuși să transpună directiva europeană referitoare la prezumția de nevinovăție „în timp util”, atunci Guvernul va trebuie să adopte o ordonanță de urgență, care va fi „o transpunere exactă, mot-a-mot a Directivei”

„Nu mă băgați în discuții tehnice pe acest domeniu. Domnul ministru al justiției, Tudorel Toader a spus ceva. Bine, până la urmă a fost interpretat greșit. În discuțiile cu domnia sa mi-a spus ce-a vrut domnia sa să spună și sunt de aceeași părere cu domnia sa. Dacă acele directive nu vor reuși să fie transpuse în timp util în lege, Guvernul va trebui să intervină pentru a nu avea dificultăți cu Comisia Europeană. Dar o transpunere exactă, mot-a-mot a Directivei”, a declarat premierul Mihai Tudose.

El a refuzat să comenteze oportunitatea unui eventual demers al ministrului Justiției, Tudorel Toader, de a discuta despre legile Justiției cu președintele Klaus Iohannis.

Întrebat dacă este îngrijorat de protestele magistraților, premierul a răspuns: „Mă îngrijorează orice protest atâta timp cât este fundamentat pe ceva. Legile respective nu sunt încă gata, manifestă o categorie socială o îngrijorare pe o anumită temă”.