Primarii și prefecții vor avea la iarnă linie directă cu furnizorii de energie electrică

Publicat: 21 10. 2013, 16:40
Actualizat: 31 07. 2014, 17:24

Prefecții și primarii vor avea în această iarnă linie telefonică directă cu furnizorii de energie electrică, pentru a putea rezolva rapid eventualele avarii majore, a declarat luni secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Cătălin Chiper.

Potrivit lui Chiper, la ședința Comitetului Național pentru Situații de Urgență care a avut loc luni au fost discutate măsurile ce trebuie luate odată cu venirea iernii, inclusiv necesitatea înființării unei linii telefonice directe destinate exclusiv primarilor și prefecților pentru comunicarea cu furnizorii de energie electrică.

Secretarul de stat a precizat că această linie telefonică este necesară întrucât în anii trecuți autorităților locale le era foarte greu să ia legătura cu acești furnizori în situația unor avarii.

De asemenea, reprezentanții furnizorilor de energie electrică vor trebui să fie prezenți la întrunirile comandamentelor de iarnă, a adăugat Chiper.

Secretarul de stat a mai spus că în această iarnă se va acționa la fel ca și anul trecut în ceea ce privește închiderea drumurilor atunci când condițiile meteo nu permit o circulație în siguranță. Chiper a precizat că s-a cerut Poliției Rutiere să sancționeze drastic șoferii care, în ciuda interdicțiilor, intră pe drumurile închise.

Acesta a mai adăugat că la toate comandamentele de iarnă vor fi prezenți și reprezentanți CNADR, iar aceștia trebuie să anunțe din timp prefecții care sunt firmele cu care s-au semnat contracte de dezăpezire, pentru a se cunoaște care sunt societățile care trebuie contactate în caz de nevoie.

În ce privește achiziția de materiale antiderapante, Cătălin Chiper a spus că aceasta este una „satisfăcătoare” pentru această dată.

„La ședința Comitetului Național pentru Situații de Urgență am făcut o analiză care vine la trei săptămâni după ce am solicitat tuturor prefecților să inițieze demersuri pentru tot ce înseamnă realizarea stocurilor de materiale antiderapante, parazăpezi și utilaje, inclusiv să demareze procedurile de achiziții publice pentru deszăpezire, acolo unde este cazul. Ca o concluzie generală, la acest moment situația este una satisfăcătoare”, a declarat Cătălin Chiper.

Secretarul de stat a spus că județele au început deja să își facă stocurile, iar în perioada în care a rămas până la iarnă, aproximativ o lună și jumătate, autoritățile locale urmează să finalizeze și procedurile de contractare a firmelor de deszăpezire.

Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, le-a cerut luni prefecților și reprezentanților Poliției Rutiere, în videoconferința organizată la MAI, să verifice situația contractelor cu firmele care se vor ocupa de deszăpezire, precizând că până acum sunt foarte puține contracte și există probleme cu materialul antiderapant și cu utilajele.

Radu Stroe a spus că în cazul contractelor cu firmele care se ocupă de deszăpezire „există o problemă și trebuie discutat”.

„Din motive economice și nu numai au fost întocmite contracte doar într-o mică măsură”, a precizat Stroe.