Primul referendum pe Facebook. Iohannis sondează dacă Procurorul General ar trebui sau nu să intre în CSAT

Publicat: 08 01. 2015, 10:18

Klaus Iohannis pune reluarea discuției despre prezența Procurorului General în CSAT cu statut de membru permanent cu drept de vot în contextul amenințărilor permanente asupra unui stat, pornind indirect de la exemplul atacului terorist de ieri de la Paris. „Nu numai terorismul, dar și corupția și crima organizată reprezintă amenințări la adresa securității naționale a oricărui stat, iar procurorii se află în prima linie a luptei împotriva rețelelor ilegale de orice fel”, susține președintele.

Cu acest argument lansează, neoficail, și primul referendum online: „Am lansat recent o temă de dezbatere: ar trebui sau nu să participe și procurorul general la ședințele Consiliului Suprem de Apărare a Țării?”, le cere el celor care îl urmăresc, în mare pare susținători ai săi din campania electorală, să se pronunțe prin DA sau NU.

Pentru ca Procurorul Genreral să devină însă membru al CSAT este nevoie de modificarea legii, fie printr-un proiect legislativ, fie prin ordonanță de urgență. Premierul Victor Ponta s-a declarat deja favorabil unei astfel de modificări, fără a vorbi însă de intenția adoptării vreunei ordonanțe.


Sursa foto: Contul oficial de Facebook al Președintelui României

Sondajul pe Facebook vine la o zi după ce, în încercarea de a-și justifica ideile lansate la CSM în discursul despre Justiție și criticate în spațiul public, președintele a confundat cu ușurință membrii Consiliului Suprem de Apărare a Țării pe care îl conduce cu Sistemul Național de Prevenire și Combatere a Terorismului, aflat în coordonarea strategică a CSAT și în coordonarea tehnică a SRI.

Eroarea a apărut în discursul său în timpul unui interviu acordat „Adevărul LIVE” în care a revenit asupra ideii de a include instituția Parchetului General în componența CSAT, prin modificarea legii. „Eu am spus că este o chestiune care ar trebui foarte bine judecată. CSAT-ul nu se ocupă numai de apărarea țării, ci și de securitatea națională. Lupta anticorupție și împotriva crimei organizate țin de securitatea națională, mai ales în această etapă. Sper să prindem zilele în care sunt atât de puțini corupți încât nu mai constituie o problemă de securitate națională. În CSAT este ministrul Transporturilor, chiar cred că lucrurile de care se ocupă procurorul general sunt cel puțin la fel de importante”, și-a argumentat el propunerea.