PSD a decis: Ioan Mircea Pașcu, propunerea pentru funcția de comisar european intermediar

Publicat: 28 06. 2019, 16:24

„Se stipulau două posibilități. Una să nu mai numim comisar intermediar și a doua a fost să numim un comisar intermediar. Am suspus la vot și am avut unanimitate la vot în CEx. Am venit cu o propunere, propunerea PSD fiind Mircea Pașcu. Am considerat că e un om cu experiență, e fost eruoparalementar car ea deținut funcția de vicepreședinte al PE”, a declarat Viorica Dăncilă, după ședința Comitetului Executiv al partidului.

PSD propune astfel un comisar european interimar, în locul Corinei Crețu, care a fost aleasă europarlamentar.

În ceea ce o privește pe Corina Crețu și interimatul în funcția de comisar european, Cristian Preda a anunțat, într-o postare pe Facebook, că președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker ar fi solicitat ca în locul acesteia să nu fie numită nicio persoană din partea României.

Crețu a devenit comisar european, din partea PSD, însă ulterior aceasta a candidat pe locul al doilea pe lista Pro România, obținând astfel un mandat de eurodeputat.

Potrivt unui calendar afișat pe site-ul Parlamentului European pe 20 mai, sesiunea plenară inaugurală a Parlamentului European nou ales va avea loc pe 2 iulie. Prima oportunitat a PE să aleagă președintele Comisiei Europene va fi în a doua sesiune plenară, tot în luna iulie.

Audierile în comisiile Parlamentului European ale persoanelor propuse pentru funcțiile de comisari europeni vor avea loc în septembrie și octombrie. În a doua sesiune sesiune plenară din octombrie a PE va fi aleasă noua Comisie Europeană, iar noul președinte al CE va susținut un discurs inaugural.

Foto: Mediafax Foto / Octav Ganea