Raluca Turcan: PNL a corectat măsura PSD care putea conduce la blocarea sistemului de justiție

Publicat: 07 12. 2019, 10:58

„PNL a corectat astăzi (vineri-n.r) măsura PSD care putea conduce la blocarea sistemului de justiție: pensionarea anticipată a magistraților începând cu 1 Ianuarie 2020! Astăzi, am evitat ca anul viitor să avem o scădere bruscă a numărului magistraților și, implicit, o diminuare a eficienței și calității actului de justiție. Am decis în ședința de Guvern de astăzi să prorogăm termenele din legile justiției mutilate de către PSD, care prevedeau pensionarea anticipată a magistraților, trecerea de la complete de doi la cele de trei judecători și trecerea de la patru la doi ani în ceea ce privește școlarizarea pentru INM”, a scris Turcan, pe Facebook.

Vicepremierul a subliniat că Guvernul Orban a respectat recomandările experților Comisiei de la Veneția și cele din raportul MCV.

„Am respectat recomandările experților Comisiei de la Veneția și cele din raportul MCV. Avem acordul scris al CSM în legătură cu aceste modificări care evaluează că peste 2000 de magistrați cu experiență ar fi putut să iasă din sistem prin pensionare anticipată, în paralel cu o îngrădire a condițiilor de intrare în magistratură. Dublarea perioadei de școlarizare pentru INM ar fi însemnat ca, timp de doi ani, să nu mai existe absolvenți ai Institutului Național al Magistraturii din rândul cărora să fie numiți judecători și procurori stagiari. Nu ne cramponăm de funcții, suntem deciși să dăm românilor o bună guvernare, în acord cu așteptările lor!”, a completat Turcan.

Executivul a adoptat, vineri, un memorandum al Ministerului Justiției care propune desființarea sau regândirea radicală funcționării Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ). Documentul amintește despre recomandările GRECO, ale Comisiei de la Veneția, precum și de raportul MCV.

Memorandumul transmis Guvernului de către Cătălin Predoiu, ministrul Justiției, aduce în vedere argumentele GRECO, care a concluzionat că „recomandarea referitoare la abandonarea creării noii secții speciale pentru investigarea infracțiunilor din justiție nu a fost implementată de România”, precum și criticile aduse de comisia de la Veneția care a recomandat României „să reconsidere stabilirea unei structuri separate de parchet pentru investigarea infracțiunilor comise de judecători și procurori; recurgerea la procurori specializați, însoțită de garanții procesuale efective, ar putea apărea ca o soluție alternativă mai potrivită”.

De asemenea, memorandumul este argumentat prin concluziile raportului MCV, concluziie acestuia fiind că modificările legate de accelerarea înființării Secției speciale pentru anchetarea magistraților și extinderea competenței sale au alimentat și mai mult sursele de îngrijorare și lipsa de încredere în aceste modificări. În special, unele dintre modificările propuse ale legilor păreau să servească intereselor anumitor persoane.